Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predsjednik df-a

Komšić smatra da je jedini izlaz iz krize u FBiH dogovor sa SDA

Sarajevo: Izjave nakon sjednice Predsjedništva gdje je Dodik doveo harmonikaša
18.10.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Nakon sjednice Predsjednistva BiH medijima su se obratili Zeljko Komsic i Sefik Dzaferovic. Medijima nije bilo dozvoljeno snimanje Sjednice, a Dodik je u kabinet doveo harmonikasa. Clan Predsjednistva Milorad Dodik najavio je posebnu konferenciju za medije. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Komšićevo mišljenje je da Bosni i Hercegovini još treba institucija Ureda visokog predstavnika sve dok postoji Dejtonski sporazum odnosno dejtonsko ustavno uređenje, do eventualne suštinske promjene čitavog sistema i političke paradigme u Bosni i Hercegovini

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, gostujući u programu Federalne televizije, izjavio je da u prethodnih četiri-pet, možda i više godina, dolazi do promjene pristupa međunarodne zajednice odnosno Sjedinjenih Američkih Država kao glavne sile u tom krugu prema Bosni i Hercegovini i regiji.

Prevladali su pragmatični pa i makijavelistički pristup, što u biti, prema Komšićevim riječima, znači okretanje podrške ka albanskom, srpskom i hrvatskom nacionalizmu, a posljedično, težnjama ka podjeli BiH.

U dijelu razgovora o formiranju postizborne vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine, odnosno teškoćama i političkim neslaganjima u vezi s tim pitanjem, Komšić je kazao da bi jedini način izlaska iz krize bio dogovor Hrvatske demokratske zajednice, Socijaldemokratske partije i Stranke demokratske akcije jer, naprosto, veoma bitnu ulogu u formiranju vlasti, prema Ustavu, ima troje ljudi – predsjednik i dva dopredsjednika Federacije BiH, a oni su članovi navedenih stranaka. Parlamentarna većina nažalost nije dovoljna, konstatira Komšić.

Komšićevo mišljenje je da Bosni i Hercegovini još treba institucija Ureda visokog predstavnika sve dok postoji Dejtonski sporazum odnosno dejtonsko ustavno uređenje, do eventualne suštinske promjene čitavog sistema i političke paradigme u Bosni i Hercegovini.