Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

dodik odbija dati saglasnost?!

Komšić zatražio pomoć helikoptera NATO-a i EUFOR-a u gašenju požara u BiH

predsjedništvo bih
19.02.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - 9. sjednica Predsjednistva Bosne i Hercegovine. Sefik Dzaferovic, Zeljko Komsic, Milorad Dodik. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Požari u Hercegovini aktivni su danima

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić poslao je danas pismo NATO štabu u Sarajevu, kao i komandatnu EUFOR-a u kojem je zatražio njihov angažman (helikoptere) za gašenje požara u Bosni i Hercegovini.

Kako je potvrđeno iz njegovog ureda, Komšić se na taj potez odlučio obzirom da član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ne želi dati saglasnost za angažman helikoptera Oružanih snaga BiH, te imajući u vidu da po Zakonu o odbrani sva trojica članova Predsjedništva BiH moraju dati saglasnost za angažman resursa OS BiH.

Požari u Hercegovini aktivni su danima.

Jutros na području općine Jablanica gori šuma i nisko raslinje, a kako se radi o nepristupačnom terenu jutros u 08:00 sati iz OC Jablanica zatražena je pomoć helikoptera OS BiH.

Požar je još aktivan i na nepristupačnom stjenovitom i strmom je terenu. Vatrogasci su jutros ugasili jedno požarno čvorište u blizini Željezničke pruge u jablanici, ali i dalje gori šuma i nisko raslinje. U blizini nema ugroženog stanovništva, navodi se u izvješću Operativnog centra Civilne zaštite (CZ) Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ).

Požar je buknuo u srijedu oko 15:50 sati kod Komadinovog vrela u Jablanici, ispod dalekovoda, vjerovatno od električnog pražnjenja, dodaje se.

Također, usljed jakog vjetra u srijedu oko 13:00 sati došlo je do proširenja požara, ispred naseljenih mjesta Stupišta i Zaušje, u općini Stolac. Požar trenutno ne prijeti kućama. Gori trava, nisko i visoko raslinje, ali je zbog nepristupačnosti terena otežano gašenje na tim lokacijama. Tokom jučerašnjeg dana na ispomoći u gašenju požara bili su i pripadnici PVJ Čapljina i vlasnik jedne privatne cisterne. Na terenu se trenutno nalaze pripadnici DVD Stolac i lokalno stanovništvo.

U isto vrijeme, iza podneva, ponovno se aktiviralo požarište kod brda Budisavine, općina Čapljina, gdje je jedan dio požarišta nepristupačan zbog miniranog područja pa se ne može gasiti s kopna. Vatrogasci su stalno na terenu i kontrolišu požarište, te za sada nema ugroženog stanovništva.

U Mostaru, Prozoru Rami i Neumu gorjeli su nisko raslinje, otpad i trava, ali su svi požari lokalizirani.