Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Gostovao na HRT-u

Komšić u Nedjeljom u 2: “Dopire li do tebe, Čoviću, ovo što ja govorim”

kosmic

Kazao je da je uvjeren da je veliki broj i Hrvata i Srba u BiH svjestan da je BiH njihova domovina

Rasnu čistoću ste morali dokazivati u Hitleroj Njemačkoj“ rekao je član Predsjedništva BiH Željko Komšić u emisiji „Nedjeljom u 2“ na HRT-u, objašnjavajući politiku koju zastupaju nacionalne stranke u BiH, a protiv koje se, rekao je, bori njegova politička partija i on.

Komšić je rekao da u Predsjedništu Bosne i Hercegovine zastupa sve građane Bosne i Hercegovine.

„To mi je obaveza, na to sam se zakleo“, rekao je Komšić.

Istakao je  kako se nakon izbora lagano smiruje stanje, ali govoreći o onima koji mu se protive kaže da pogrešno nastupaju. Rekao je i kako je apsurdan institut ‘persone non grata’ kojim mu se uskraćuje dobrodošlica u mjestima u kojima HDZ ima vlast.

– Ja im trebam više nego oni meni. Iz jedne od takvih općina došao je i zahtjev za pomoć za upotrebu vojske i naravno da smo ga odobrili, rekao je Komšić i dodao kako u HDZ-u mogu uvijek računati na njegovu pomoć kao da ništa nije bilo. On tvrdi kako se među građanima ne osjete te podjele.

S voditeljem Aleksandrom Stankovićem raspravljao je i o Ustavu BiH pa je istaknuo kako su oni koji su radili sporazum u Daytonu bili pametniji nego što to izgleda sada pa su uz Hrvate, Srbe i Bošnjake dodali i ostale narodnosti i građane kao ravnopravne.

Moramo raditi zajedno. Nemoguće je odvojiti BiH od zemalja koje je okružuju i naše zemlje moraju raditi zajedno, poručio je Komšić na pitanje o suradnji s okolnim zemljama i Zagrebom.

Član Predsjedništva BiH izjavio je da BiH i Hrvatska imaju dosta otvorenih pitanja, među kojima je i to da je BiH Hrvatskoj vratila svu imovnu /državnu imovinu ostala nakon raspada Jugoslavije/ ali da to Hrvatska nije učinila prema BiH.

– Trenutno postoje problemi sa Zagrebom, rekao je i spomenuo pitanje granice te istaknuo Pelješki most i povrat imovine. Cijeli problem Pelješkog mosta mogao je biti izbjegnut da je ratificiran sporazum Tuđman-Izetbegović, rekao je i dodao da ne tvrdi da će to završiti tužbom.

Kazao je da je uvjeren da je veliki broj i Hrvata i Srba u BiH svjestan da je BiH njihova domovina.

“Sigurno je da Hrvati i dio Srba su svjesni da je BiH njihova domovina. Drugo je šta političari kažu. Znaju ljudi da ste prije svega Bosanac i Hercegovac. Nije to atmosfera među običnim ljudima”, kazao je i dodao:

– Da pojednostavim stvari: Bili su pregovori oko formiranja vlasti i rekao sam Čoviću: OK, ja tebe razumijem bolje no što misliš, ali razumiješ li ti mene? Dopire li do tebe ovo što ja govorim? Do mene dopire što ti govoriš, mogu shvatiti i šta je cilj, ali shvataš li ti mene? Ako nema toga da jedni druge shvatamo, poštujemo bez obzira na različite stavove, o čemu onda pričamo!?

Govoreći i prijetnjama iz Srbije i Hrvatske prema BiH, Komšić je rekao da bilo kakvo prekrajanje grnanica može donijeti samo nove probleme u regionu.

“Moramo naučiti slušati jedni druge, i razumjeti jedni druge”, rekao je Komšić, dodajući da u BiH niko nema kapacitet za nove ratove, te da bi ulazak BiH u NATO dodatno stabilizirao region.

Odgovarajući na pitanje o političkom položaju Hrvata u BiH Komšić je rekao da Hrvati imaju trećinu vlasti na nivou BiH, i pola vlasti u Federaciji.