BiH

gorući problem

Komšić zatražio vanrednu sjednicu Predsjedništva zbog migrantske krize

06/01/2021

Željko Komšić je predložio da na prvoj narednoj vanrednoj sjednici Predsjedništva kao tačka dnevnog reda bude uvršten zaključak kojim je predviđeno podnošenje izvještaja o doniranim sredstvima za potrebe migranata, azilanata i izbjeglica

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine danas održava hitnu sjednicu u vezi sa odlukom o angažovanju inžinjerske jedinice Oružanih snaga BiH nu kampu “Lipa” Lipi po zahtjevu Ministarstva odbrane BiH.

Vlasti u Bosni i Hercegovini zbog disfunkcionalnog sistema odlučivanja nisu ništa učinile da ublaže dramatičnu humanitarnu situaciju stotina migranata u teškim zimskim uslovima, upozorio je visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

Komšić zatražio vanrednu sjednicu

Željko Komšić je predložio da na prvoj narednoj vanrednoj sjednici Predsjedništva kao tačka dnevnog reda bude uvršten zaključak kojim je predviđeno podnošenje izvještaja o doniranim sredstvima za potrebe migranata, azilanata i izbjeglica.

U prijedogu zaključka Komšić je naveo da treba zadužiti Vijeće ministara da podnese izvještaj Predsjedništvu o ukupno doniranim sredstvima u opremi i novcu, za potrebe pomoći izbjeglicama, azilantima i migrantima u BiH od EU i ostalih međunarodnih i domaćih organizacija u prošloj godini.

Komšić predlaže i da se posebno iskažu izdvajanja institucija sa nivoa BiH, enititeta, kantona, gradova i općina, saznaje Srna u Predsjedništvu BiH.

Prema predloženom zaključku, Vijeće ministara bi trebalo da izvještaj o ukupno utrošenim sredstvima dostavi Predsjedništvu BiH u roku od 15 dana od njegovo usvajanja.

Prijedlog je upućen predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i članu Predsjedništva Šefiku Džaferoviću.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.