Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

gorući problem

Komšić zatražio vanrednu sjednicu Predsjedništva zbog migrantske krize

Sarajevo: Redovna sjednica Predsjedništva BiH
17.09.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Redovna sjednica Predsjednistva BiH. Danas su zakazane tri sjednice, jedna redovna i dvije izvanredne. (L-D) Milorad Dodik, Sefik Dzaferovic, Zeljko Komsic Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Željko Komšić je predložio da na prvoj narednoj vanrednoj sjednici Predsjedništva kao tačka dnevnog reda bude uvršten zaključak kojim je predviđeno podnošenje izvještaja o doniranim sredstvima za potrebe migranata, azilanata i izbjeglica

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine danas održava hitnu sjednicu u vezi sa odlukom o angažovanju inžinjerske jedinice Oružanih snaga BiH nu kampu “Lipa” Lipi po zahtjevu Ministarstva odbrane BiH.

Vlasti u Bosni i Hercegovini zbog disfunkcionalnog sistema odlučivanja nisu ništa učinile da ublaže dramatičnu humanitarnu situaciju stotina migranata u teškim zimskim uslovima, upozorio je visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

Komšić zatražio vanrednu sjednicu

Željko Komšić je predložio da na prvoj narednoj vanrednoj sjednici Predsjedništva kao tačka dnevnog reda bude uvršten zaključak kojim je predviđeno podnošenje izvještaja o doniranim sredstvima za potrebe migranata, azilanata i izbjeglica.

U prijedogu zaključka Komšić je naveo da treba zadužiti Vijeće ministara da podnese izvještaj Predsjedništvu o ukupno doniranim sredstvima u opremi i novcu, za potrebe pomoći izbjeglicama, azilantima i migrantima u BiH od EU i ostalih međunarodnih i domaćih organizacija u prošloj godini.

Komšić predlaže i da se posebno iskažu izdvajanja institucija sa nivoa BiH, enititeta, kantona, gradova i općina, saznaje Srna u Predsjedništvu BiH.

Prema predloženom zaključku, Vijeće ministara bi trebalo da izvještaj o ukupno utrošenim sredstvima dostavi Predsjedništvu BiH u roku od 15 dana od njegovo usvajanja.

Prijedlog je upućen predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i članu Predsjedništva Šefiku Džaferoviću.