davor vuletić

Komšićev savjetnik demantovao ambasadora Srbije: “Pozvan je zbog ozbiljnih stvari”

Sarajevo: Članovi Predsjedništva BiH primili su veleposlanike država članica Europske unije
22.01.2021.,Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Clanovi Predsjednistva BiH primili su veleposlanike drzava clanica Europske unije u Bosni i Hercegovini. Zeljko Komsic Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Ukoliko ambasadoru nije jasno šta je uradio odbijajući poziv predsjedavajućeg Željka Komšića na konsultacije, Vuletić je predložio ambasadoru da se konsultira s nekim ko ima “ozbiljno diplomatsko iskustvo, a ne sa kolegama iz BIA-e”

Savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercgovine Davor Vuletić odbacio je tvrdnje ambasadora Republike Srbije u BiH Aleksandra Đorđevića da ga je pozvao na kafu, te istaknuo kako je srbijanski diplomatski predstavnik bio pozvan na ozbiljan razgovor.

– Uopće nisam komunicirao direktno sa ambasadorom, nego kako to praksa nalaže sa Ambasadom. Ambasador Srbije nije pozvan na kafu i ćaskanje, niti je iko s njim toliko blizak da bi s njim pio kafu i ćaskao, nego je pozvan zbog ozbiljnih stvari koje se tiču dvije države – dodao je Vuletić.

Ukoliko ambasadoru nije jasno šta je uradio odbijajući poziv predsjedavajućeg Željka Komšića na konsultacije, Vuletić je predložio ambasadoru da se konsultira s nekim ko ima “ozbiljno diplomatsko iskustvo, a ne sa kolegama iz BIA-e”.

Đorđević je odbio jutros doći na razgovor u Predsjedništvo BiH na poziv predsjedavajućeg Željka Komšića, potvrđeno je ranije iz Kabineta predsjedavajućeg.

Tema razgovora trebala je biti hapšenje bh. državljanina Edina Vranja, nekadašnjeg načelnika Sektora kriminalističke policije u Federalnoj upravi policije (FUP) i prvog čovjeka Odjela za organizirani kriminal.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije potvrdilo je da su uhapsili državljanina Bosne i Hercegovine E. V. (1965), navodeći da je za njim bila “raspisana policijska potraga zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika”.

– On se tereti da je u periodu od januara 1993. do oktobra 1994. godine kao islednik u logoru u Goraždu učestvovao u maltretiranju i prebijanju ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti koji su bili pripadnici Vojske Republike Srpske – navedeno je.

MUP Srbije je dodao kako je “osumnjičenom određeno zadržavanje do 48 sati”, nakon čega će “uz krivičnu prijavu, biti priveden Tužilaštvu za ratne zločine u Beogradu”.