Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo

Komunalna preduzeća rade pojačanim intenzitetom tokom SFF-a

kjkp-rad-park-komunala

KJKP “Rad” ulice pere i mašinski čisti dva puta dnevno, a mobilne ekipe vrše ručno čišćenje i pražnjenje korpi za sitni otpad, zbog čega su aktivne tokom cijelog dana

Tokom trajanja Sarajevo Film Festivala (SFF), javna kantonalna komunalna preduzeća “Rad” i “Park” rade pojačanim intenzitetom u užem centru Sarajeva.

Uz redovne poslove koje obavljaju na području Kantona, komunalna preduzeća centar grada čiste 24 sata, s aktivnostima organizovanim u tri smjene.

KJKP “Rad” ulice pere i mašinski čisti dva puta dnevno, a mobilne ekipe vrše ručno čišćenje i pražnjenje korpi za sitni otpad, zbog čega su aktivne tokom cijelog dana.

Komunalna preduzeća su, zahvaljujući Ministarstvu komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo i Vladi Kantona Sarajevo, angažovale 300 sezonskih radnika koji će održavati čistoću u Sarajevu.

– Komunalna preduzeća su bila pod velikim pritiskom zbog stanja sa higijenom u gradu koje smo zatekli. Rješavanje nagomilanih problema i propusta prethodnih uprava komunalnih preduzeća je zahtijevalo vrijeme, a istovremeno su bili suočeni sa opstrukcijama pojedinaca u vlastitim preduzećima, ali i sa pritiskom javnosti koja je navikla da Vlada KS odgovara na potrebe svojih građana. Radnu grupu za čistoću sam formirao prije mjesec dana kako bi se uspostavila koordinacija između preduzeća, te kako bi lakše i brže odgovorili na potrebe građana. U kratkom vremenu smo uspjeli staviti situaciju pod kontrolu, a sa novih 300 sezonskih radnika vjerujem da smo izišli iz krize. Naravno, u svemu ovome je nezamjenjiva saradnja sa građanima koji nam putem Viber broja 062/00-22-44 ukazuju na propuste i sve češće prijavljuju one koji krše komunalne propise – rekao je ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Enver Hadžiahmetović.

Iz KJKP “Rad” apeluju na građane da otpad iz domaćinstava odlažu isključivo od 02.00 do 06.00 sati, kao i da ga odlože u najbliže kontejnere.

Po završetku Sarajevo Film Festivala, nastavit će se s pojačanim aktivnostima čišćenja na najfrekventnijim lokacijama, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.