Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Komunalni nered: Da je Mostar normalan, “marica” bi nekom svirala pod prozorom

fok1

Mreža nevladinih organizacija “Naše društvo” iz Mostara uputila je danas zahtjev Gradskoj upravi da u roku od sedam dana javno, na internetu, objavi plan zajedničke komunalne potrošnje i operativni plan po mjesecima. Bez tog dokumenta ništa, ništa prema riječima predsjednika Udruženja Futura marina Bage, nije legalno.

Naše društvo je provodeći istraživanje o komunalnoj djelatnosti u Mostaru, u sklopu projekta “Pravo na grad”, prije tri mjeseca poslalo pitanja Gradu Mostaru, Komunalnom preduzeću, te preduzećima Komos i Parkovi, na koja još nije dobila odgovor.

Pitanja su se odnosila na plan potrošnje, katastar zelenih površina, postojanju ugovora između gradskog preduzeća Komunalno te Komosa i Parkova, te koliko novca je u 2016. utrošeno na usluge Komosa, a koliko na usluge Parkova. Bago tvrdi kako ne postoje ni ugovori, ni plan rada, već da u toj oblasti vlada anarhija.

Naveo je i da svaki normalan grad u BiH na inernetu ima program zajedničke komunalne potrošnje i njegovu realizaciju, ali ne i Mostar.

– Da se ova situacija dogodi u bilo kojem gradu BiH ili regije da ne kažem u Evropskoj uniji danas popodne bi svirala marica i nekome bi se saginjala glava da lakše uđe, ali mi nismo tužitelji, ali ako nema ugovora, ako nema kontrole onda o čemu pričamo, rekao je Bago.

U istraživanju su uporedili podatke od 2015. godine do 2017. godine te došli do saznanja kako se svake godine novčani zahtjevi krovnog komunalnog preduzeća povećavaju, iako na kraju ne mogu potrošiti te novce.