Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

prognoza vremena

Konačno najavljen kraj toplotnog talasa koji sedmicama “prži” Bosnu i Hercegovinu

Sarajevo: Na servisu Severe Weather Europe objavljeno je upozorenje na snažno nevrijeme u BiH
05.08.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Na online meteoroloskom servisu Severe Weather Europe objavljeno je upozorenje na snazno nevrijeme na podrucju Bosne i Hercegovine i ostatka Balkana. U Sarajevu od jutarnjih sati pada kisa uz jak vjetar. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Da stiže kraj toplotnom talasu najavljuje i meteorolog Nedim Sladić koji poručuje da ćemo od 7. jula, tačnije od srijede, “lakše disati”

Danas se u BiH očekuje sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Poslijepodne i u večernjim satima lokalni pljuskovi ponegdje praćeni grmljavinom se očekuju u centralnim, istočnim, sjeveroistočnim i zapadnim područjima Bosne.

Vjetar će biti slab do umjeren u Bosni sjeverni i sjeveroistočni, a u Hercegovini jugozapadni.

Jutarnja temperatura kretat će se od 18 do 24, na jugu do 26, a dnevna od 32 do 39 stepeni.

U Sarajevu se očekuje sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost.

Poslijepodne su mogući lokalni pljuskovi. Jutarnja temperatura će biti oko 21, a dnevna oko 35 stepeni, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Upaljen narandžasti alarm

Za dijelove BiH za danas i sutra izdato je narandžasto upozorenje zbog visoke dnevne temperature vazduha i vrijednosti UV indeksa.

Upozorenje se izdaje za period od 12.00 do 17.00 sati, objavljeno je na sajtu Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Dnevna temperatura vazduha biće od 33 do 39, lokalno do 40 stepeni Celzijusa.

Kraj toplotnog talasa

U ponedjeljak će biti sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Lokalni pljuskovi su mogući ponegdje u istočnim i jugoistočnim područjima Bosne. Jutarnja temperatura od 18 do 24, na jugu do 27, a dnevna od 33 do 39 stepeni.

U utorak također prije podne pretežno sunčano. Poslije podne porast naoblake praćen kišom, pljuskovima i grmljavinom. Jutarnja temperatura od 18 do 24, na jugu do 27, a dnevna od 28 do 34, na jugu do 38 stepeni.

Početak kraja toplotnog talasa koji je našu zemlju zahvatio zadnjih nekoliko sedmica, najavljen je za srijedu kada će u Bosni tokom jutra biti pretežno oblačno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. U ostatku dana u centralnim i istočnim područjima Bosne umjereno do pretežno oblačno vrijeme sa lokalnim pljuskovima. U Hercegovini pretežno sunčano. Jutarnja temperatura od 16 do 22, na jugu do 27, a dnevna od 28 do 34, na jugu do 38 stepeni.

Da stiže kraj toplotnom talasu najavljuje i meteorolog Nedim Sladić koji poručuje da ćemo od 7. jula, tačnije od četvrtka, “lakše disati”.