Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kraj trakavice

Konačno usvojen Budžet Unsko-sanskog kantona

sjednicausk-1645017053

Prijedlog ovogodišnjeg budžeta nisu podržali članovi Kluba zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA), Naše stranke, Pokreta za modernu i aktivnu Krajinu (PoMAK), te nezavisni zastupnici Ekrem Prošić i Rasim Kantarević

Zastupnici u Skupštini Unsko-sanskog kantona (USK) na današnjoj online sjednici po hitnom postupku usvojili su Budžeta za 2022. godinu. Planirani iznos Budžeta je nešto viši od 281 miliona KM, a izglasalo ga je 16 zastupnika iz Narodnog evropskog saveza (NES), Socijaldemokratske partije (SDP) i dvoje nezavisnih zastupnika Ilda Alibegović i Anel Šahinović.

Odluci o organiziranju online sjednice prethodio je pismeni zahtjev za njenim održavanjem, koji je rukovodstvu Skupštine USK-a uputio upravo zastupnik Anel Šahinović.

Njegovo višemjesečno odsustvo zbog narušenog zdravstvenog stanja je i uslovilo nepostojanje jasno definirane skupštinske većine, odnosno neizglasavanje najvažnijih financijskih dokumenata i dosadašnju potpunu financijsku blokadu svih kantonalnih ustanova i institucija.

-Najvažnije u svemu ovome je usvajanje najvažnijeg financijskog dokumenta, odnosno financijska deblokada kantona. Moje lično mišljenje je kako budžet ili Odluka o privremenom financiranju nisu ni smjeli biti političko pitanje, tako da je moj stav od početka do danas nepromijenjen. Sada je jedino bitno da kantonalne institucije i ustanove ponovo nesmetano funkcioniraju, te da svi građani budžetski korisnici dobiju zarađene i zaslužene plate – kaže dopredsjedavajući Skupštine USK-a Nisvet Jusić.

Osim Prijedloga budžeta, danas su usvojeni i Program i plan rada Zavoda zdravstvenog osiguranja, kao i Kantonalne službe za zapošljavanje.

Kantonalni premijer Mustafa Ružnić naglasio je i kako je ovim potvrđeno postojanje jasno definirane i opredijeljene skupštinske većine koja je omogućila usvajanje, prema njegovim riječima, adekvatnog i dobro isplaniranog Prijedloga budžeta.

-Prvenstveno moram istaći kako je usvajanjem Budžeta omogućeno izjednačavanje osnovice za platu svih budžetskih korisnika na 320 KM. Odmah ćemo pokrenuti neophodnu proceduru za isplate svih zaostalih plata, boračkih naknada, ali i servisirati redovne obaveze. U ovogodišnjem budžetu, između ostalog, planirano je osam miliona KM za poljoprivredu, tri miliona za izgradnju zgrade Doma zdravlja Bihać, te četiri miliona maraka za sanaciju problema i dijela dugovanja u Kantonalnoj bolnici ‘Dr. Irfan Ljubijankić’. Tu je još mnogo kvalitetno isplaniranih segmenata, o kojima će više govoriti u narednom periodu – izjavio je premijer Ružnić.

Prijedlog ovogodišnjeg budžeta nisu podržali članovi Kluba zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA), Naše stranke, Pokreta za modernu i aktivnu Krajinu (PoMAK), te nezavisni zastupnici Ekrem Prošić i Rasim Kantarević.

-Već duže vremena pokušavamo ukazati na apsurdan način funkcioniranja trenutne vlasti u našem kantonu i mislim da je sada apsolutno svima to i jasno. Bez obzira na razlog sazivanja online sjednice, pokušali smo u skladu sa skromnim raspoloživim tehničkim mogućnostima učestvovati u radu. Predložili smo i nekoliko amandmana, od kojih se jedan odnosio na povećanje sredstava za studentske stipendije, međutim jasno nam je da smo ignorirani. Upravo zbog svega toga nismo podržali takav Prijedlog budžeta, kao što ne podržavamo ni način rada ovog saziva Vlade – kazao je predsjednik Kluba zastupnika SDA u Skupštini USK Jasmin Musić.

Već za sutra najavljena je sjednica kantonalne vlade i donošenje programa utroška sredstava, kao i skorašnji početak isplate zaostalih plata policijskim službenicima i ostalim budžetskim korisnicima.