Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjednik NIP-a

Konaković: Do kraja sedmice odluka da li će Trojka imati jednog kandidata za Predsjedništvo BiH

konakovic ss fena

Istakao je da bi im kandidatura nekoga iz NIP-a mnogo značila, ali da su im kompromisi koje su pravili do sada donijeli višestruko povjerenje građana i birača

Predsjednik Naroda i Pravde (NIP) Elmedin Konaković izjavio je da su stranke Trojke (NIP, Naša stranka i Socijaldemokratska partija) u završnoj fazi dogovora da li će na predstojećim općim izborima nastupiti s jednim kandidatom za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine te da će do kraja sedmice biti poznat načelni dogovor, a vrlo brzo i ime tog kandidata.

Konaković je u intervju za Fenu govorio o predstojećim izborima, izbornoj reformi, uticaju ukrajinske krize na BiH te je komentirao nedavno uvođenje sankcija i odluke visokog predstavnika u BiH.

Iako siguran da bi na izborima za člana Predsjedništva BiH pobijedio neko iz Trojke i kad bi imali tri kandidata, Konaković ističe da jedan kandidat šalje jaču poruku njihovog zajedništva, jedinstva i opredijeljenosti da u prvi plan stave istinske interese društva te podnesu stranačku žrtvu i naprave kompromis.

Istakao je da bi im kandidatura nekoga iz NIP-a mnogo značila, ali da su im kompromisi koje su pravili do sada donijeli višestruko povjerenje građana i birača.

– Raširili smo mnogo aspekata ove priče i ne gledamo to lično. Svaka stranka Trojke ima kredibilne ljude i pravo da kandiduje nekoga od svojih članova – istakao je.

Konaković je naglasio da su na lokalnim izborima uvidjeli koliko građanima znači kada pokažu da su spremni u cilju viših interesa, države i građana, napraviti kompromise te staviti po strani ega i političke ambicije.

Konaković je ubijeđen da će opći izbori biti održani u oktobru ove godine zbog odlučnosti Ureda visokog predstavnika da koristi bonske ovlasti. U suprotnom bi, dodao je, Christian Schmidt koristio bonske ovlasti ukoliko bi neko namjerno blokirao izbore.

– Ne primjećujm velike najave da će izbori biti blokirani, ali očekujem opstrukciju formiranja vlasti – smatra on.