Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ministar vanjskih poslova

Konaković: Dodik gasi svjetlo RS-u. Vjerovatno su dobili nalog iz Moskve

dodik konakovic
FOTO: Pixsell
Dodik i Konaković

Konaković je istakao da je naša delegacija na sastanku pokazala i slike nedavnog sastanka Dodika s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom na kojem je Dodik obećavao da se BiH neće pridruživati sankcijama protiv Rusije i tražio svoja prava u BRICS-u

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković izjavio je za Fenu iz Luksemburga da je na današnjem sastanku ministara vanjskih poslova država članica EU i ministara vanjskih poslova zemalja zapadnog Balkana ponovljeno da su svi u Uniji za proširenje na područje ove regije.

Dodao je da je na sastanku kojem je prisustvovao na poziv visokog predstavnika EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepa Borrella informisao kolege zbog čega je došlo do određenih zastoja u implementaciji naše evropske agende i da je svima jasno da je jedini krivac za to Milorad Dodik i njegovi saradnici koji su uplašeni našeg brzog približavanja EU i vjerovatno su dobili nalog iz Moskve da to usporavaju i zaustave.

Pokazali fotografije

-On tim postupcima ‘gasi svjetlo’ entitetu RS koji ima puno finansijskih problema i oduzima onima koji su ga birali prilike i potencijale, a cijelu zemlju dovodi u nezavidan položaj – naveo je Konaković.

Dodao je da Dodik može usporiti naš put u EU, ali da ga nikada neće moći zaustaviti i šteta je što nema hrabrosti i ne pokazuje liderstvo “da zajedno s nama iskoristi priliku koju nam daje EU, a koju nisu pružali ni mnogim zemljama koje su sada punopravne članice, jer BiH ima puno lakše uslove za punu integraciju u EU”.

Konaković je istakao da je naša delegacija na sastanku pokazala i slike nedavnog sastanka Dodika s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom na kojem je Dodik obećavao da se BiH neće pridruživati sankcijama protiv Rusije i tražio svoja prava u BRICS-u.

-On radi sve suprotno interesima i cijele Bosne i Hercegovine i ljudi koji žive u RS-u, jer narušava njihovu svijetlu ekonomsku budućnost svog svojih privatnih interesa s režimom Vladimira Putina – poručio je Konaković.