BiH

vanredna presica

Konaković i Brčić osporavaju ustavno pravo Novalića na apelaciju

29/01/2019

Na pres-konferenciji povodom apelacije premijera Fadila Novalića Ustavnom sudu, ministrica Brčić je ustvrdila da Ustav FBiH u članu 10. stav 2.tačka 10. kaže da - pitanje ocjene ustavnosti kantona ili, ustavnosti kantonalnog zakona može podnijeti samo premijer ili trećina zastupnika u skupštini

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i kantonalna ministrica pravde i uprave Lejla Brčić tvrde da premijer Federacije BiH nema ustavno pravo da podnese apelaciju Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti Nacrta budžeta Kantona Sarajevo za 2019. godinu, odnosno da se zaustavi proces donošenja budžeta sve do okončanja sudskog postupka.

Na pres-konferenciji povodom apelacije premijera Fadila Novalića Ustavnom sudu, ministrica Brčić je ustvrdila da Ustav FBiH u članu 10. stav 2.tačka 10. kaže da – pitanje ocjene ustavnosti kantona ili, ustavnosti kantonalnog zakona može podnijeti samo premijer ili trećina zastupnika u skupštini, te da je iz takve odrednice jasno ko može podnijeti zahtjev.

Brčić je istakla da je procedura prilikom utvrđivanja Nacrta budžeta za 2019.godinu u potpunosti ispoštovana, ali da nju iznenađuje to što je u apleaciji navedeno da bi donošenje budžeta nanijelo nesagledivu štetu, bez obrazloženja na koji način bi šteta mogla biti nanesena.

Predsjedavajući Konaković je ukazao na važnost budžeta, koji je krovni dokument iz kojeg se finansira život u KS-u i od kojeg zavise projekti, boračka davanja, nadoknade, isplate za socijalna davanja i mnogo toga drugog u kantonu.

Po njegovim riječima, sve je trebalo stati, jer “SDA više nije vlast u Kantonu Sarajevo”, te da je to institucionalni politički pritisak za one koji rade u KS-u i pokušaj da se destabilizira jedna nova energija.

Konaković je rekao da će sutra na sjednici biti donesen Prijedlog budžeta KS za 2019. godinu, kako je istakao, regularan i realan.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.