Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Konaković najavio nastavak suradnje Sarajeva i Istanbula

BiH

konakovic

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, najavio je tokom današnje posjete gradonačelnika Istanbula Sarajevu nastavak dosadašnje suradnje, saopćeno je iz kantonalne pres-službe.

– Poseban akcent od naredne godine ćemo staviti na razvoj turizma i obrazovanja. Kičma turističkih procesa su uspostavljanje putne komunikacije koje mi i imamo preko Istanbula s drugim dijelovima svijeta“, kazao je Konaković i dodao da je Kanton Sarajevo konačno od privatnika preuzeo turističku zajednicu kojom sad upravlja i ima mogućnosti da promovira destinacije i potencijale.

Konaković je potcrtao da je vrlo važno unaprijediti suradnju sa svjetskim univerzitetima koji dolaze iz Turske jer Sarajevo planira postati centar obrazovanja za šta ima i resurse, kako je naveo.

Premijer Konaković i dogradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka zajedno s gradonačelnikom Istanbula Kadirom Topbasom, koji boravi u jednodnevnoj posjeti Sarajevu, prošetali su gradom i odali počast građanima stradalim tokom agresije te posjetili Gazi Husrev-begovu biblioteku i Muzej Srebrenica.

Tarik Samarah, autor fotografija koje se nalaze u muzeju, goste je upoznao sa stalnom postavkom koja omogućava uvid u genocid što se desio u Srebrenici.

Nakon šetnje gradom, premijer Konaković, dogradonačelnik Skaka i gradonačelnik Topbas održali su sastanak a nakon toga gradonačelnik Istanbula je istaknuo da je veza između Sarajeva i Istanbula srdačna i topla te da će se on truditi da se veza dva pobratimska grada nastavi.

“Sarajevo je ostvarilo napredak koji je vidljiv te čestitam Vladi Kantona Sarajevo i upravi Grada koji su to i omogućili”, kazao je Topbas, koji je govorio o podršci koju Istanbul pruža Sarajevu te izdvojio projekte sanacije Bijele tabije i rješavanje problema pitke vode i saobraćaja u Sarajevu.

Podsjetio je da je delegacija iz Sarajeva jedna od prvih koja je posjetila Istanbul nakon nemilih događaja 15. jula, pokušaja državnog udara, naglasivši da je ovo uzvratna posjeta pobratimskom gradu Sarajevu.

“Razvoj države počinje od lokalne zajednice. Ukoliko se razvije taj dio, bit će razvijena i država. Takav slučaj je i s Istanbulom “, naveo je Topbas.

On ističe da je dogovoren i izvoz drvenih klupa koje proizvodi preduzeće “Park”, ali i niz drugih aktivnosti koje će omogućiti privlačenje investitora te povećati broj turista jer je Sarajevo grad koji ima mnogo destinacija što ih vrijedi posjetiti.

„Želim da naše veze koje su i do sada bile tople, srdačne i snažne, ostanu takve i dalje“, poručio je gradonačelnik Topbaš.

Dogradonačelnik Sarajeva Skaka potvrdio je dobre i kvalitetne odnose ova dva grada ističući da će ubuduće surađivati u rekonstrukciji Bijele tabije i razvoju turizma.

Premijer Konaković je podsjetio kako je Turska jedna od najbrže rastućih ekonomija svijeta i da je u posljednjih deset godina postala jedna od svjetskih sila, a grad Istanbul nosilac značajnog procenta bruto društvenog proizvoda u državi s budžetom od trinaest milijardi dolara godišnje, “četiri puta više od onoga što mi kao država BiH u toku godinu skupimo na jedinstveni račun trezora”.

Za Topbasa je kazao da je nevjerovatan gradonačelnik čiji je treći mandat u toku, dodavši da nijedan od njegovih prethodnika nikada nije stigao ni do drugog mandata.