Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Konaković: Novi upravitelj posljednja šansa za GRAS

konakovic gras

Vlada Kantona Sarajevo će na sjednici koja je najavljena za četvrtak imenovati privremenog upravitelja KJKP GRAS d.o.o. Sarajevo koji će u roku od 30 dana u saradnji s resornim ministarstvom dostaviti Skupštini Kantona prijedlog mjera za sanaciju i reorganizaciju KJKP “Gradski saobraćaj” na razmatranje i usvajanje.

– Za mjesto privremenog upravitelja ima nekoliko kvalitetnih kandidata a sutra će Vlada KS-a donijeti odluku o tome ko će to biti. Očekujemo da će sanacioni program GRAS-a ponuditi dugoročnija rješenja, a povučeni su i neki ozbiljni potezi kako bismo stabilizirali stanje – kazao je premijer KS-a Elmedin Konaković u izjavi Feni.

S obzirom na to da su u GRAS Vlada i Skupština KS-a izdvajale milionske svote novca, Konaković je kazao da će dati još jednu šansu toj kompaniji.

– Ovo je posljednja šansa GRAS-u. Osnovni zadatak novog upravitelja bit će zaustaviti eroziju i mislimo da će privremeni upravitelj s ovlastima koje ima uz podršku resornog ministra i kompletne Vlade uspjeti da ostvari dobre rezultate – kazao je Konaković.

Dodao je da se s obzirom na ovlasti upravitelja, mogu ostvariti dodatni prihodi, te još neke stvari racionalizirati, ali i da je veći problem radnopravni status uposlenika firme jer je veliki novac potreban za povezivanje radnog staža.

– Vidjet ćemo u narednih šest mjeseci, odnosno do kraja godine, može li se GRAS spasiti. Ukoliko ni jedna od mjera ne poluči rezultate, onda nam ostaje zadnja a to je stečaj, onda 2018. sigurno GRAS ide u stečaj – rekao je Konaković.

Premijer Konaković je zaključio da ukoliko novi upravitelj GRAS-a ne bude čvrsto opredijeljen za realizaciju programskih mjera i finansijsku konsolidaciju, posebno uplata za PIO i PDV, koje značajno terete obaveze preduzeća, onda će Vlada i Skupština KS-a formirati novo preduzeće, otvoriti fond, kupiti potreban broj tramvaja, trolejbusa i autobusa da bi nova firma preuzela GRAS.

Javni saobraćaj će se kontinuirano odvijati, tu problema neće biti, zaključio je Konaković.