Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zatražio zvaničan stav

Konaković pisao Dačiću: Jesu li institucije Srbije spremne stipendirati veličanje ratnih zločina

konakovic dacic
FOTO: Fena

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković pismom naslovljenim na prvog potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova Republike Srbije Ivicu Dačića oštro je osudio dešavanja uzrokovana veličanjem ratnih zločina i ratnog zločinca, generala Vojske Republike Srpske Ratka Mladića, osuđenog za za genocid u Srebrenici, a što je učinjeno u objavi dvije studentice iz Bosne i Hercegovine na društvenim mrežama. Njihove objave ministar Konaković ocijenio je neprihvatljivim.

– Iznenađen sam da, umjesto osude ovakvog ponašanja, iz medija saznajem da im je za nagradu, ne za njihov poseban angažman u akademskom smislu i dobre rezultate, već za veličanje ratnih zločina, Republika Srbija odlučila dati stipendiju za nastavak školovanja u Beogradu – navodi se u pismu.

Konaković je naglasio je da je Bosna i Hercegovina nedvojbeno posvećena razvijanju dobrosusjedskih odnosa i unaprjeđenju regionalne saradnje, te je podsjetio da je povodom nedavnog masakra nad nedužnom  djecom u osnovnoj školi u Beogradu „Vladislav Ribnikar“, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine izrazilo duboko saosjećanje i proglasilo dan žalosti u cijeloj Bosni i Hercegovini. 

– Očekujem pristup poštovanja prema žrtvama i saosjećanja prema familijama ubijenih i u genocidu u Srebrenici, a ne pristup u kojem institucije Republike Srbije pružaju utočište i nagrađuju one koji veličaju ratne zločine i zločince – naglasio je  Konaković.

Ministar Konaković je pismom upućenim potpredsjedniku Vlade i ministru vanjskih poslova Republike Srbije Ivici Dačiću zatražio zvaničan stav Republike Srbije u vezi najave da su institucije Republike Srbije spremne stipendirati veličanje ratnih zločina, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP-a BiH.