Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Konaković povukao prijedloge zakona o obrazovanju

skupstina ks34

Iako je Skupština Kantona Sarajevo danas trebala razmatrati Prijedlog zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju te Prijedlog zakona o srednjem obrazovanju, premijer KS-a Elmedin Konaković povukao je ove prijedloge zakona s dnevnog reda.

Najavio je za srijedu sastanak sa svim zainteresiranim stranama u vezi s prijedlozima ovih reformskih zakona, među kojima će biti predstavnici sindikata obrazovanja, Vijeće roditelja i predstavnici škola.

Konaković je, pored ostalog, naveo da je podneseno više od 90 amandmana, te je uzeo u obzir i mišljenje Vijeća roditelja KS-a koji smatraju da u fokusu pažnje prijedloga zakona nisu bila djeca i njihovo kvlitetnije obrazovanje, već uštede.

Naglasio je da ovim zakonom nije dobro razmatrano pitanje inkluzije.

Predsjednik Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja KS-a Saudin Sivro je očekivao povlačenje prijedloga zakona s dnevnog reda, te je u izjavi za medije izrazio nadu da će krajem aprila Kanton Sarajevo imati reformski zakon o obrazovanju, koji će podrazumijevati depolitizaciju, organičenje mandata i školske odbore koji će biti funkcionalni.