Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Konaković prepisuje od Kasumovića: Kako se preko noći postaje oličenje poštenja

BiH

konakovic_kasumovic

Trebalo je dočekati izbornu godinu i okončanje mandata pa da zvanično još uvijek premijer sarajevskog kantona Elmedin Konaković shvati da je njegova stranka, SDA, sazdana od korupcije i kriminala u javnim preduzećima i institucijama vlasti.

Znakovito, shvatio je to u trenutku velikih unutarstranačkih problema i strmoglavog pada popularnosti SDA, kada je postalo otežano koristiti benificije pod stranačkim okriljem.

OD SADA POŠTENO

„Ne dam svoj obraz,“ ponosito će reći Konaković i evo ga odmah oslikanog kako predvodi nezadovoljnike koje je SDA sustavno pljačkala svih prethodnih godina.

„Neću da radim nešto što mi ne može pod kožu“, nastaviće u istom stilu, znajući da pamet biračkog tijela traje baš do početka predizborne kampanje.

Prethodnih godina moglo je pak Elmedinu Konakoviću štošta pod kožu. Može pod kožu i sa „ekonomski najisplativijom ponudom“ njegove tada i formalno firme „Sport centar“ dobiti 328 hiljada maraka. Mogao je pod kožu i neplaćeni dug te iste firme napravljen javnim preduzećima „ZOI 84“ i „Centru Skenderija“. Može se dodijeliti 50 hiljada maraka, naravno budžetskog novca, firmi svog savjetnika, potom potrošiti milion za nelegalni azil za pse, te niz drugih isplata tenderskim miljenicima SDA, sve do zapošljavanja svojih kadrova, da ne ponavljamo sve ono o čemu je Žurnal iscrpno pisao.

Taj i takav Elemdin Konaković preko noći po nekima posta predvodnik svojevrsne revolucije protiv SDA, onaj koji će nas odvesti u „vrli, novi svijet“ sazdan od poštenja i antikorupcije, koji koristi Facebook da moli narodne mase da ne održavaju miting mu podrške, kojeg uzgred rečeno niko nije ni organizovao.

Za vjerovati je da te postove piše dok ispija kaficu sa „vatrenim momcima“, koji su unatoč kriminalnom dosijeu za njega „moralne vertikale“ jer od njega ne traže ništa nezakonito!?

SINDROM KASUMOVIĆ

Biće da je Konaković dobro proučio ili intuitivno shvatio da je najbolje prepisati, pokazaće se uspješan recept opstanka u i na vlasti koji je primjenio zenički gradonačelnik Fuad Kasumović.

Nakon što mu SDA nije udovoljila želji da bude imenovan za direktora Razvojne banke FBiH, Kasumović je u godini lokalnih izbora odlučio i uspio da kampanjom „od sada pošteno“ prekine dominaciju SDA u Zenici.

Tek su rijetki u Zenici pamtili kako je preko noći postajao vlasnik certifikatima kupljenih poslovnih prostora i dozvola za gradnju benzinskih pumpi, te prema ministarskih funkcijama bio itekako važan stranački kadar.

„Opet ti nešto pisao protiv mene, nemoj bolan, evo se godinu dana borim proitv SDA, daj da satremo ove beduine,“ reći će nedavno, tokom slučajnog susreta na ulici, potpisniku ovog teksta Kasumović.

„Vi godinu, a ja dvadeset i jednu pišem o njihovom kriminalu, uključujući i vašu ulogu svih tih godina,“ glasio je odgovor.

I to je taj sindrom, kojem je ilustrativan primjer upravo Kasumović, kojeg sada slijedi Konaković, a sigurno da nisu ni jedini ni posljednji na listi.

Po njima je dovoljno da jednog dana saopštiš javnosti : „Nisam više u SDA!“ Time si eliminisao sopstvene grijehe prethodnih godina, kada si zbog što bolje fotografije, ponosito izvirivao iza Bakira Izetbegovića na stranačkim skupovima, koristeći manje-više skriveno od javnosti, sve blagodati koje članstvo „u halci“ donosi. Naravno, podrazumjeva se da izlaskom iz stranke i tvoje nezakonitosti ostaju tamo, a ne u tužilaštvima.

Mnogi su, podsjetimo, napuštali SDA i potom formirali svoje stranke, obrazlažući da se žele distancirati od „kriminala i korupcije“. No, ono što je zajednički i Stranci za BiH i A-SDA i SBB-u i nizu drugih iznjedrenih iz skuta SDA, jeste da su potom bez ikakvih skrupula koalirali sa tom istom SDA. Armiji budžetskih glasača to je ionako svejedno, sve dok se te stranke i njihovi lideri ponašaju po istoj matrici…