Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ministar vanjskih poslova

Konaković: Priče o konfliktu ruše sve što radimo. Viši sud može biti i u Istočnom Sarajevu

Sarajevo: Sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

“Priče o konfliktu derogiraju sve ono što radimo. Mi pričamo o BiH kao zemlji šansi, zemlji prilika”, rekao je Konaković

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković rekao je da su partneri u vlasti postigli ono što ni jedna vlast odavno nije i da priča o konfliktu sve to derogira.

Konaković je, komentarišući izjavu Christiana Schmidta datu za televiziju N1 da postoji opasnost od raspada BiH ako OHR i strane sudije u Ustavnom sudu BiH ne ostanu, rekao je novinarima u Sarajevu da ne voli da priča o konfliktu.

“Priče o konfliktu derogiraju sve ono što radimo. Mi pričamo o BiH kao zemlji šansi, zemlji prilika”, rekao je Konaković i dodao da svi dobro znaju šta se u BiH dešava kada se predlažu radikalna rješenja.

On je naveo da su partneri u vlasti do sada funkcionisali i da se svako držao date riječi, te da očekuje da će tako biti i u buduće.

“Podsjetio bih Milorada Dodika i kolegu Stašu Košarca da imamo potpisan dokument u kojem stoji da će zakon o sudovima biti usvojen. Dužni su to ili će izigrati to”, rekao je Konaković nakon sjednice Vijeća ministara sa čijeg dnevnog reda je na zahtjev zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara Staše Košarca skinut Nacrt zakona o sudovima BiH.

On je rekao da očekuje da će biti “završen zakon o sudovima, zakon o sukobu interesa i u vezi sa koordinatorom BiH za IPU”.

Konaković je rekao da je “najpraktičnije da viši sud bude u Istočnom Sarajevu”.

“Zašto bi smo pritvorenike i zatvorenike iz Istočnog Sarajeva morali voziti u Banju Luku i vraćati ih nazad. To su stvari oko kojih nemamo saglasnost. Nadam se da će kolege iz Republike Srpske shvatiti priliku koja će u oktobru biti prezentovana svim građanima u BiH”, rekao je Konaković.