Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zvanična posjeta Zagrebu

Konaković razgovarao s Plenkovićem: “Ključna godina za brzi preokret imidža BiH”

elmedin konakovic andrej plenkovic.jpg

Ministar Konaković je istakao da su ohrabrujuće poruke koje stižu iz Hrvatske da se neće graditi zidovi i tvrđave prema BiH, te da postoji naznaka neke nove ere u odnosima među strankama i državama regije

U toku zvanične posjete Republici Hrvatskoj ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković susreo se i sa predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem.

Plenković je poželio dobrodošlicu Konakoviću, te čestitao vladajućim strankama u BiH na najbržem uspostavljanju Vijeća ministara u vrijeme kada je to malo ko očekivao.

Ministar Konaković je istakao da su ohrabrujuće poruke koje stižu iz Hrvatske da se neće graditi zidovi i tvrđave prema BiH, te da postoji naznaka neke nove ere u odnosima među strankama i državama regije.

Plenković je skrenuo pažnju na blizinu evropskih izbora koji su zakazani za narednu godinu, te je istakao da je ova godina ključna za brzi preokret imidža koji Bosna i Hercegovina ima u evropskim krugovima.

On je pozvao na saradnju i istakao da bi ova godina trebala biti iskorištena kao prilika za pozitivne promjene.

Konaković je prilikom sastanka kazao i da je svjestan kompleksnosti važnih tema o kojima se treba raspravljati, te ne sporeći bitnost odnosa ove dvije države, ipak treba unutrašnju i vanjsku politiku naše države voditi u institucijama BiH, te da je pitanje izbornog zakonodavstva i izmjene ustava isključivo unutrašnje pitanje BiH koje treba rješavati, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.