Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ministar vanjskih poslova

Konaković se sastao sa Lajčakom, tema razgovora reforme i evropski put BiH

Foto: MVPBiH

Na sastanku je razgovarano o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, s naglaskom na evropski put i reformski proces te regionalnoj saradnji

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se danas, na marginama Međunarodne konferencije “Dubrovnik Forum 2024”, sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom.

Na sastanku je razgovarano o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, s naglaskom na evropski put i reformski proces te regionalnoj saradnji.

Istaknut je značaj nastavka procesa provedbe reformi u BiH, nakon odluke Evropskog vijeća o otvaranju pregovora s našom zemljom. Izražena je nada da će naša zemlja uskoro imati usvojen pregovarački okvir kao i prvu Međuvladinu konferenciju između EU i BiH prije nego što Poljska preuzme predsjedavanje Vijećem EU.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o značaju finansijske podrške predviđene Planom rasta za zemlje zapadnog Balkana, čiji je cilj podsticanje ekonomskog rasta regije i ubrzavanje socioekonomskog približavanja zapadnog Balkana i EU, saopećno je iz Ured za odnose sa javnošću MVPBiH.