Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zvanična posjeta

Konaković u Zagrebu: Kompromis i dijalog su se isplatili

konakovic grlic radman
FOTO: Fena

U fokusu razgovora ministra Konakovića i njegovog domaćina, ministra Grlić Radmana, bio je europski put BiH i Odluka Europskog vijeća o otvaranju pregovora sa našom zemljom

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se danas u Zagrebu sa ministrom vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordanom Grlić Radmanom, gdje su sagovornici istaknuli kontinuiranu posvećenost unapređenju i jačanju bilateralne saradnje između dviju država.

U fokusu razgovora ministra Konakovića i njegovog domaćina, ministra Grlić Radmana, bio je europski put BiH i Odluka Europskog vijeća o otvaranju pregovora sa našom zemljom.

Ministar Konaković tom prilikom je izrazio zahvalnost na srdačnoj dobrodošlici te istaknuo da je izuzetno sretan što lijepe trenutke i radost, nakon historijske odluke za BiH iz Brisela, može podijeliti upravo u Zagrebu. Podsjetio je da je od početka mandata na poziciji ministra posvećivao posebnu pažnju regionalnoj saradnji i dobrosusjedskim odnosima.

Konaković je ponovio da BiH ima najdužu granicu sa Republikom Hrvatskom te da je ta zemlja jedan od najvažnijih vanjskotrgovinskih partnera BiH.

Zahvalio je na čvrstoj i iskrenoj hrvatskoj podršci europskom putu Bosne i Hercegovine te podršci za otvaranje pregovora.

Osvrnuo se i na godine iza, nesporazume i konflikte, koji nikome nisu ništa donijeli te je podsjetio  da je BiH zbog takve politike postala jedna od zemalja sa najvećim brojem odlazaka produktivne radne snage.

– Za nas u BiH je najvažnija poruka da su se kompromis i dijalog isplatili i da to što smo u teškom političkom ambijentu i interesima drugih geopolitičkih sila uspjeli na prvo mjesto staviti europski narativ. Član sam Vijeća ministara koje je usvojilo 16 europskih zakona i mnoge druge stvari, što je rezultiralo izjavama europskih zvaničnika da je ovo što je urađeno u zadnjih 13 mjeseci bolje nego sve urađeno u 10 godina. Sve je to donijelo optimizam i nadu da se BiH može kretati u pravom pravcu – kazao je ministar Konaković. 

Istaknuo je da je BiH u zadnjih 13 mjeseci 100 postotno uskladila sigurnosnu i vanjsku politiku sa EU, te da se Europi pokazalo da je BiH istrajna u poštivanju pravila koja se nisu svima sviđala, ali da je postojala svijest o tome da su ona za BiH najbolja.

Ocijenio je da BiH u ekonomskom smislu nema alternativu osim EU.

Grlić Radman: Političari u BiH su pokazali mudrost i strpljenje

Ministar Grlić Radman je čestitao BiH i ministru Konakoviću otvaranje pristupnih pregovora sa Europskom unijom, naglasivši kako su na tom procesu radili zajedno.

– Političari u BiH su pokazali mudrost i strpljenje i volju u zahtjevnom reformskom procesu, čime su pokazali i dokazali da imaju reformske kapacitete. Ovo postignuće je zavisilo o vašoj spremnosti i pripremljenosti i traženim isporukama, a to su uvjeti koje je trebalo zadovoljiti kako bi Europska komisija dala preporuku, a zatim i Europsko vijeće donijelo konačnu odluku – kazao je ministar Grlić Radman.

Ponovio je da će Hrvatska pružati i dalje podršku i pomoć BiH naglasivši kako ne sumnja da će Bosna i Hercegovina i dalje biti posvećena strateškom planiranju kako bi  postala članica Europske unije, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH. 

“Kantoni mogu zakonito donijeti odluku o neradnom danu”

Konaković je tokom obraćanja medijima izjavio kako kantoni u FBiH mogu legalno donijeti odluku o naradnom danu na dan izbora u Republici Hrvatskoj.

– Imaju različite nadležnosti državne, entitetske, kantonalne koje se mogu različito primjenjivati u različim dijelovima države i sigurno se u kantonima može zakonito donijeti odluka o neradnom danu- kazao je Konaković u Zagrebu.

Sastanak s Plenkovićem

Konaković se danas u Zagrebu sastao i sa predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem, koji je čestitao Konakoviću na Odluci Europskog vijeća o otvaranju pregovora sa BiH, naglasivši da je lično vrlo sretan zbog te činjenice.

Istaknuo je da su se Republika Hrvatska i njeni dužnosnici zauzeli kako bi Europsko vijeće donijelo tu Odluku. Ponovio je da će Hrvatska i dalje pružati podršku i pomoć BiH na njenom europskom putu.

Ministar Konaković je iskreno zahvalio na procesu koji je premijer Plenković vodio sa svojim saradnicima kako bi Europsko vijeće donijelo pozitivnu odluku za BiH, koja za BiH predstavlja historijski iskorak.

Sagovornici su se složili da je sam tekst zaključka Europskog vijeća vrlo povoljan i zadovoljavajući po Bosnu i Hercegovinu, te da se ne smiju zaustaviti reformski procesi koji su pred BiH, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.