Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Konaković zadovoljan radom Vlade KS u 2016. godini

BiH

vlada-ks-konakovic
Vlada KS

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković zadovoljan je radom Vlade KS koja je u prošloj godini održala 43 redovne i 41 vanrednu sjednicu.

Premijer je zastupnicima Skupštine KS danas podnio Izvještaj o radu Vlade Kantona Sarajevo za period 1.1. do 31.12.2016. godine, te ukazao na dobre rezultate rada Vlade.

Naveo je da su na sjednicama Vlade razmatrane 1.354 tačke dnevnog reda, u sklopu kojih je utvrdila i dostavila Skupštini KS na razmatranje i usvajanje 14 nacrta zakona, 20 prijedloga zakona i 90 odluka.

Pored normativno-pravnih materijala, Konaković je naveo da je Vlada razmatrala bilans energetskih potreba za prošlu godinu, 79 programa i planova, 109 izvještaja, 59 informacija.

U istom periodu Vlada KS je iz svoje nadležnosti donijela 18 uredbi, 232 odluke, 401 rješenje, 655 zaključaka, Akcioni plan za borbu protiv korupcije, i niz drugih akata, te podsjetio na velika ulaganja u infrastrukturne projekte, kao što je rekonstrukcija vodovodne i kanalizacione mreže po općinama u Kantonu putem KJKP Vodovoda i kanalizacije d.o.o. Sarajevo

S obzirom na to da Kanton ima ograničeno djelovanje, Konaković je izrazio zadovoljstvo i dosadašnjim rezultatima u komunalnoj privredi, sve komunalne djelatnosti obavljane su u planiranom kvantitativnom i kvalitativnom nivou, bez zastoja u pružanju tih usluga prema njihovim korisnicima, počevši od funkcija komunalne hidrotehnike, komunalne energetike, komunalne čistoće, održavanja javnih površina, javnih zelenih površina, komunalnih grobalja, javne rasvjete i dr.

Međutim, rezultati dobijeni kroz izvršene analize poslovanja javnih komunalnih preduzeća KS i ranije s jedne strane, te odnosa politike prema ovim preduzećima i 21 djelatnostima s druge strane, govore da je teško pretpostaviti da će se takov stanje zadržati i u narednim godinama.

Zastupnici bi, nakon usvajanja Izvještaja o radu Vlade KS za 2016. godinu, danas trebali razmatrati amandmane na Ustav KS kojima se želi iznaći trajna i održiva rješenja kada se radi o nadležnostima i odnosima između Kantona Sarajevo, Grada Sarajevo, te općina u sastavu i izvan sastava Grada Sarajevo.