BiH

Oslobođen optužbi

Končar tuži BiH i traži odštetu zbog prijevremenog penzionisanja

22/10/2020
Foto: BIRN BiH

Stanković je navela da su posljedice zbog optužbi za ratne zločine, osim Končara, trpjeli i njegovi braća i sestre.

Tužbom protiv Bosne i Hercegovine Drago Končar, koji je u dva postupka oslobođen optužbi za ratne zločine, zatražio je da mu bude nadoknađena duševna bol, kao i materijalni gubici nastali prijevremenim penzionisanjem, piše BIRN BiH.

Končareva pravna zastupnica Dragana Stanković je na pripremnom ročištu dopunila prvobitni zahtjev za odštetu zbog prijevremenog penzionisanja.

Prema njenim riječima, Končar je zbog dva sudska postupka, koja su trajala duže od četiri godine, morao često da odsustvuje sa posla i svu energiju trošio je na pripreme za suđenje.

Ona je dodala da poslodavac, čija je djelatnost turizam, nije želio da mu bude zaposlen neko ko je etiketiran kao ratni zločinac i ko često odsustvuje. Kazala je da je na Končara izvršen pritisak da se penzioniše prijevremeno, sedam godina prije navršenih 65 godina života.

Stanković je navela da su posljedice zbog optužbi za ratne zločine, osim Končara, trpjeli i njegovi braća i sestre.

“Ta etiketa je jača od oslobađajuće presude. I danas se na internetu prvi rezultat pojavi da je optužen za ratne zločine”, rekla je pravna zastupnica.

Zastupnica Pravobranilaštva BiH Nađa Hozić kazala je da je dopuna prijedloga, kao i sama tužba, konfuzna i opterećena nebitnim detaljima.

Prema njenim riječima, visina odštetnog zahtjeva za osam dana pritvora i mjera zabrane jeste neshvatljiva.

Ona je istakla da je penzionisanje Končara izvršeno nakon pravosnažno okončanog postupka. Sa ovim navodima nije se složila Končareva zastupnica.

Stanković je rekla da to što tuženoj nije shvatljiva visina tužbenog zahtjeva ne znači da nije osnovana, kao i da nije pravno relevantno što smatra da Končar ne bi trebao imati nikakva potraživanja.

Ona je predložila ekonomsko vještačenje kojim će biti utvrđen iznos razlike u penziji i prosječne plate koju bi primao do navršene 65. godine života. Takođe je predložila neuropsihijatrijsko vještačenje kojim će biti procijenjen stepen duševne boli izazvan hapšenjem, pritvaranjem, mjerama zabrana, sudskim procesom i medijskim ”označavanjem” Končara kao ratnog zločinca.

Zastupnica pravobranioca se protivila predloženim vještačenjima, kao i drugim dokazima, osim onih koji su vezani za vođenje krivičnog postupka.

Glavna rasprava zakazana je za 2. februar 2021.

Končar je u dva postupka pred Sudom BiH pravosnažno oslobođen optužbi za zločine počinjene na području Prijedora. Konačne presude donesene su 2017. i 2019. godine.

Komentari

Autor: BIRN BiH

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.