Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Koncentracija zagađujućih materija nešto niža od jučerašnjih

BiH

Tuzla u gustom oblaku smoga i magle

Tokom jučerašnjeg dana na području Federacije BiH nastavljen je trend povećanja koncentracija zagađujućih materija u zraku.

Srednje dnevne koncentracije lebdećih čestica – prašine su bile iznad propisanih graničnih vrijednosti od 50 ug/m3 na svim mjernim mjestima u Federaciji BiH osim u Goraždu. U Jajcu je dnevni prosjek za ovaj polutant iznosio nešto manje od 100 ug/m3, dok se u Sarajevu, Zenici, Tuzli, Živinicama i Banovićima kretao između 100 i 200 ug/m3.

Osim lebdećih čestica i koncentracije sumpordioksida su jučer bile iznad propisane dnevne granične vrijednosti od 125 ug/m3 na većini mjernih mjesta. Najviše koncentracije su zabilježene u Tuzli i Živinicama, a prekoračenja su zabilježena i u Zenici i Sarajevu. Na Ivan-sedlu, Ilidži, Jajcu i Goraždu nije bilo visokih koncentracija ovog polutanta u zraku.

Jutros općenito, koncentracije zagađujućih materija je nešto niže od jučerašnjih ali se do kraja dana može očekivati njihovo ponovno povećanje. Opći meteorološki uslovi koji vladaju u većem dijelu Bosne i Hercegovine pogoduju razvoju zagađenja i vrijednosti koncentracija će i u naredna dva-tri dana vjerovatno biti visoke sa oscilacijama u toku dana, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Za sprovedbu koraka i mjera za sprečavanje prekomjernog zagađenja zraka nadležne su kantonalne i općinske institucije.

Za savjetovanje o ponašanju građana u ovakvim situacijama nadležne su zdravstvene institucije.