Koncertom “Pozdrav iz Austrije” otvoren 21. Festival Baščaršijske noći

narodno pozoriste bascarsijske noci1
FOTO Facebook

Koncertom Sarajevske filharmonije pod nazivom “Pozdrav iz Austrije” večeras je u Narodnom pozorištu Sarajevo otvoren 21. Festival Baščaršijske noći.

S orkestrom su nastupili dirigent i solisti iz Austrije, Mađarske i Australije: Brigitta Simon, sopran (Mađarska), koncert majstorica, violinistica Anne Harvey-Nagl (Australija) i dirigent Uwe Theimer (Austrija).

Na programu su bile operne arije i najljepše kompozicije autora kao što su: J. Straus, J. Lanner, N. Dostal, W. Jelinek, F. Lehar, C. Millocker, J. Offenbach, R. Stolz.

Otvarajući festival, ambasador Austrije u Bosni i Hercegovini Martin Pammer rekao je da je ovo veče poklon građanima Sarajeva i njegovim posjetiocima, te svim ljubiteljima muzike.

Dodao je da je njime zaokružena i prva polovina “Godine kulture Bosna i Hercegovina – Austrija 2016.”, a s više od 40 kulturnih događaja koji su u međuvremenu priređeni u brojnim mjestima širom BiH slika Austrije u BiH je prilagođena aktuelnom vremenu.

narodno pozoriste bascarsijske noci

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić pozdravio je prisutne i zahvalio svima koji učestvuju u programu, kao i gostima iz svih krajeva svijeta.