Konferencija o promjeni političkog sistema: BiH nema alternativu (FOTO)

BiH

aa_picture_20151113_6782608_web
Foto: Anadolija

– BiH nema alternative, njezin euroatlantski put nema alternative, kao što nema alternative daljnji rad na jačanju socijalnih i ekonomskih tokova BiH – kazao je predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović, otvarajući današnju konferenciju “Konsenzus o promjeni političkog sistema 20 godina poslije Daytona – realnost ili zavaravanje?” koja se održava u Mostaru.

Govoreći o povodu održavanja ove konferencije, Čović je kazao kako je današnji skup dobra prigoda “da se svi zajedno osvrnemo na proteklih 20 godina kako bi mogli planirati budućnost naše BiH”.

aa_picture_20151113_6782607_web

– Sasvim sam siguran da ćemo danas iznijeti različite stavove kako smo doživjeli proteklih 20 godina i kako vidimo kratkoročnu i dugoročno budućnost BiH, ali jedno je sasvim izvjesno, a to je pravna i ekonomska cjelovitost BiH – istaknuo je predsjedatelj Predsjedništva BiH.

Dodao je kako je u BiH potrebno stvoriti ambijent kako bi, oni koji će sutra biti nositelji vlasti, imali dobre uvjete da BiH prednjači na Balkanu i u regiji, a sve “kako bi naši mladi ljudi ostajali u BiH”.

[yuzo_related]

– Siguran sam da je to prije svega odgovornost nas koji smo u naredne tri godine preuzeli obvezu voditi BiH i preokrenuti je u novom smjeru – poručio je Čović, istaknuvši kako je potrebno BiH reorganizirati na racionalan način kako bi bila učinkovitija i kako bi osigurala jednakopravnost svih naroda u BiH ali i ostalih koji u njoj žive.

Na skupu, uz Čovića, sudjeluju član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda i predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH iz RS-a i predsjednik Partije demokratskog progresa Mladen Ivanić, zatim Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata, Mladen Bosić, prvi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik Srpske demokratske stranke, Fahrudin Radončić, predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH, te Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora.

U sklopu Konferencije održat će se dva panela. Prvi panel je na temu “Kako prilagoditi politički sustav potrebama svih građana Bosne i Hercegovine (pripadnicima konstitutivnih naroda i ostalima)?”, a drugi na temu “Uloga i odgovornost medija u izgradnji političkog konsenzusa oko prijepornih političkih pitanja”.

Po riječima Milana Sitarskog iz Insittuta društveno-političkih znanosti (IDPI) iz Mostara, Konferencija je usmjerena prije svega na ispitivanje mogućnosti konsenzusa oko konkretnih institucionalnih promjena na razini ustava BiH i FBiH te izmjena Izbornog zakona BiH.

aa_picture_20151113_6782610_web

Na pitanje što očekuje od ove konferencije, Sitarski je u izjavi za Fenu kazao kako očekuje „mapiranje mogućnosti konsenzusa“. Smatra kako se do sada pričalo samo o 20. godišnjici Daytonskog mirovnog sporazuma, no uglavnom samo na načelnoj razini – za ili protiv.

– Mi pokušavamo da u fokus stavimo detaljniju razinu, odnosno da vidimo postoji li mogućnost konsenzusa oko konkretnih izmjena političkog sustava kako bi se otklonile njegove identificirane manjkavosti – kazao je Sitarski, naglasivši kako je osnovna teza ove konferencije da konsenzus mogu sklopiti i provesti isključivo domaći akteri i to politički koji imaju legitimitet i unutar svojih konstitutivnih naroda, a i unutar države kao cjeline.