Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Konferencija “Obrazovanje na margini reformske agende” u Sarajevu

Konferencija – Obrazovanje na margini reformske agende

Na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu danas se održava konferencija pod nazivom „Obrazovanje na margini reformske agende“, u okviru obilježavanja godišnjice smrti prof.dr. Nijaza Durakovića.

S obzirom da je unapređenje nastavnog kadra vitalni faktor dobro osmišljenih obrazovnih politika, Jasna Duraković, predsjednica Fondacije Nijaz Duraković, smatra da ovakve konferencije mogu doprinijeti pronalaženju rješenja i moguću strategiju usklađivanja nastavnih planova i programa koji će biti usaglašeni s dokumentom Reformske agende.

Dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Šaćir Filandra smatra da BiH treba da slijedi pozitivne evropske prakse u procesu obrazovanja, te da je Univerzitetu u Sarajevu u ovom trenutku potrebno 700 novih profesora za izvođenje bolonjske nastave.

– Veliki je kadrovski deficit, a naša je intencija da se rangiramo što bolje na evropskoj ljestvici univerziteta. Također nije došlo do uvezivanja akademske zajednice sa poslovnom zajednicom. Potrebna je veća sinergija između političke, poslovne i akademske zajednice – izjavio je novinarima Filandra.

S obzirom da je obrazovanje temelj svakog društva, današnja konferencija će biti završena zajedničkom deklaracijom da obrazovanje mora biti prioritet i obuhvaćeno u Reformskoj agendi.

Fondacija Nijaz Duraković će i ove godine stipendirati dva studenta iz BiH.