Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Konferencija «SAMED» u Sarajevu: Kvalitetna dijagnostika život znači

samed_konferencija_sarajevo_

U okviru treće Međunarodne konferencije studenata medicine u Sarajevu (SAMED) predstavljene su mogućnosti tehnološkog unapređenja medicinskih ustanova pomoću medicinskih monitora u cilju naprednije dijagnostike i obezbjeđivanja boljih uslova u sektoru zdravstva.

Ovo je omogućeno zahvaljujući srebrenom sponzoru konferencije IMTEC Solutions–u, članici IMTEC GROUP, koja je ovim povodom na konferenciju pozvala i regionalnog prodajnog menadžera japanskog brenda NEC, Zorana Crnoseljanskog. „Radimo na razvoju tržišta te obučavamo uposlenike IMTEC Solutions-a koji će u toku ove godine biti spremni pružiti potpunu analizu stanja i potreba unutar medicinskih ustanova u BiH, pružiti prijedlog tehničkih rješenja te pristupiti njihovoj implementaciji“, kazao je Crnoseljanski.

RJEŠENJA KOJA ČINE UŠTEDE I SPAŠAVAJU ŽIVOTE

Ovaj profesionalni segment u dijagnostici omogućava realan 3D prikaz snimaka, što je na 2D štampanim snimcima nemoguće postići. Tu su i opcija zumiranja dijelova koji su problematični u visokoj rezoluciji, dugoročna arhiva snimaka na jednom mjestu, te smanjenje troškova pojednostavljivanjem komunikacije između tehničara i specijalista dijagnostičara. Pozitivan primjer u regiji je Hrvatska koja je ovakvom tehnologijom uštedjela 42% sredstava, te za godinu i po vratila sav uloženi novac.

„Neispravnom i neprofesionalnom opremom dovode se u opasnost životi. Standardni desktop monitori razlikuju do 32 sive nijanse dok ovakvi monitori razlikuju 1024 nijanse koje detektuju nepravilnosti u organizmu. Osim klasičnih, dijagnostičkih monitora u ponudi su i modeli koji mogu izdržati proces sterilizacije. Svjesni da naše tržište nije razvijeno i nedostaje mu finansijske podrške, spremni smo pružiti i besplatni konsalting i analizu stanja te preporuke za optimalno rješenje uz zadovoljenje zakonske regulative kako bi sve ovo učinili pristupačnim i unaprijedili kvalitet usluge“, pojašnjava Crnoseljanski.

JEDAN PRIMJER IMPLEMENTACIJE U BiH

U Bosni i Hercegovini tek je jedan primjer implementiranih profesionalnih medicinskih monitora brenda NEC i softverskih rješenja IMTEC Solutions-a. Najveći broj opreme u državi je, ili zastario, što neminovno znači ugrožavanje života, ili su to komercijalna, neprofesionalna rješenja nedostatne rezolucije ili neadekvatno instalirani u operacijskim salama čime dolazi do protoka elektro-magnetnog zračenja koje potom remeti rad ostalih medicinskih uređaja, poput magnetne rezonanse.

„Želimo graditi dugoročne, lojalne odnose sa partnerima na tržištu nudeći poslovna rješenja u skladu sa potrebom specifičnog korisnika, partnera, a ne samo kupca. Za razliku od drugih brendova, mi u suradnji sa NEC-om jedini u BiH omogućavamo prodajnu i servisnu podršku u BiH, bez slanja uređaja van granica, kao što je slučaj sa drugim brendovima. U ponudi imamo cijeli spektar monitora od 21 do 55 inča veličine za različite potrebe po DICOM GSDF medicinskom standardu, a ponude sastavljamo na individualnom nivou, prilagođeno svakom pojedinačnom korisniku. Monitori kreirani za ciljnu skupinu korisnika kakvi su medicinske ustanove zahtjeva i adekvatnu prateću opremu poput PC-a sa certificiranom grafikom, što je također sastavni dio našeg asortimana“, rekli su iz IMTEC Solutions.

I predsjednik organizacionog komiteta Konferencije studenata, Bekir Rovčanin, naglasio je važnost upotrebe ovakve vrste monitora naročito u radiologiji:„Ovakva tehnološka rješenja mogu predvidjeti i ukazati na stvari koje će značiti preživljavanje za nekoga. Nadam se da ćemo i u BiH imati mogućnost raditi sa ovakvim uređajima i to u skorije vrijeme“.

Kao jedini koji na tržištu mogu ponuditi rješenja ovog ranga kvaliteta, IMTEC GROUP je domaća informatička kompanija koja zapošljava 90 radnika, a posluje kroz dvije divizije: IMTEC Solutions i IMTEC Stores. IMTEC Solutions isporučuje napredna informatička rješenja za poslovne korisnike uz direktno partnerstvo sa najvećim svjetskim kompanijama kao što su NEC, Hewlet Packard, Microsoft, Canon, Fujitsu, Smart i Sharp.