Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Konferencija tijela za zaštitu ličnih podataka u Sarajevu

licna karta

Agencija za zaštitu osobnih podataka u Bosni i Hercegovini organizirat će 11. i 12. maja konferenciju tijela za zaštitu osobnih podataka zemalja Centralne i Istočne Evrope (Central and Eastern European Data Protection Authorities – CEEDPA) kojoj bi trebalo prisustvovati 50 učesnika iz 16 zemalja.

Ovogodišnja 18. konferencija bit će usmjerena na razmjenu nacionalnih iskustava i najboljih praksi vezanih za teme od interesa svih prisutnih zemalja, kroz obradu određenih slučajeva načina rješavanja problema, te alata koji pri tome mogu pomoći, u cilju razrade akcija koje se provode na nacionalnim razinama i planiranja budućih aktivnosti i nastavka suradnje.

Evropski supervizor za zaštitu podataka (EDPS) Giovanni Butarelli pozdravit će okupljene video obraćanjem, a planirano je da direktor Agencije za zaštitu osobnih podataka u BiH Petar Kovačević otvori konferenciju.

Skup članica CEEDPA-e bit će prilika da se razmijene praktična iskustva i stečena znanja u vezi s provođenjem privatnosti, što je osnova povjerenja neophodna za efikasnu suradnju, saopćeno je iz Agencije za zaštitu osobnih podataka BiH.

Zemlje centralne i istočne Evrope, suočene s izazovima pristupanja evropskoj zajednici, započele su od 2001. godine, na inicijativu poljskog Generalnog inspektorata za zaštitu osobnih podataka (GIODO), redovne godišnje sastanke predstavnika nacionalnih tijela za zaštitu osobnih podataka.

Sastanci su imali zadatak da pomognu u stvaranju osnova za zaštitu podataka u domaćim zakonodavstvima, reguliranju statusa tijela koja su se time bavila i njihovim ovlaštenjima.

Nakon što su postale članice Unije, te države nastavile su s radom na usaglašavanju standarda iz oblasti zaštite osobnih podataka i pružanju pomoći zemljama u svom okruženju koje su se našle pred izazovima ispunjavanja uvjeta za članstvo.

CEEDPA kao međunarodni forum omogućava tijelima za zaštitu podataka zemalja centralne i istočne Evrope razmjenu iskustava u polju zaštite podataka.

Forum je dosad okupio 19 zemalja članica i Sloveniju koja je promatrač. Bosna i Hercegovina pridružila se kao članica ovom forumu suradnje na 14. konferenciji CEEDPA-e 2012. godine u Kyivu (Ukraina).

Na ovogodišnjoj konferenciji CEEDPA-i će se kao članica pridružiti Armenia.