BiH

Udruženja žrtava rata u BiH

Kongres i Senat SAD upoznati o Dodikovom poricanju presuda međunarodnih sudova

14/04/2019

Pismo je u ime 12 udruženja koja okupljaju žrtve adresirano na ime predsjedavajućeg Helsinškog odbora – kongresmena Alceeja Hastingsa, te na ime kopredsjedavaućeg tog odbora senatora Rogera Wickera

Udruženja koja okupljaju žrtve rata u Bosni i Hercegovini uputila su dopis na adresu rukovodstva Helsinškog odbora Kongresa Sjedinjenih Američkih Država, “a vezano za sramotno ponašanje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, očitovano kroz glorificiranje ratnih zločinaca i poricanje presuda međunarodnih sudova”.

Pismo je u ime 12 udruženja koja okupljaju žrtve adresirano na ime predsjedavajućeg Helsinškog odbora – kongresmena Alceeja Hastingsa, te na ime kopredsjedavaućeg tog odbora senatora Rogera Wickera.

U dopisu se govori o činjenicama koje je utvrdio Haški tribunal u svojoj presudi Radovanu Karadžiću, te se skreće pažnja na Dodikovu agresivnu kampanju negiranja sudske istine i vrijeđanja osjećanja žrtava i porodica žrtava, saopćeno je iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

Iz udruženja žrtava podsjećaju da je rezolucijama 134 i 199, koje su usvojili Predstavnički dom i Senat SAD, potvrđena je privrženost SAD istini utvrđenoj presudama Haškog tribunala, te zaštiti prava žrtava.

Kako se navodi, u obje rezolucije genocid u Srebrenici opisan je kao jedinstven proces genocida koji je svoj početak imao u aprilu 1992. i koji je finaliziran u julu 1995. godine, masovnim likvidacijama.

– S početkom u aprilu 1992., agresija i etničko čišćenje koje su izvršile snage bosanskih Srba, s ciljem zauzimanja kontrole nad teritorijama, doveli su do masivnog priliva Bošnjaka na područje Srebrenice i okoline gdje su tražili utočište, a koje je Vijeće sigurnosti UN-a proglasilo zaštićenom zonom u Rezoluciji 819 od 16. aprila 1993. – kaže se u Rezoluciji Kongresa i Senata.

Kako se u saopćenju, nadalje, navodi, senator Roger Wicker, na kojeg je naslovljeno pismo žrtava, boravio je u posjeti Bosni i Hercegovini u julu prošle godine, a u oktobru je imao izlaganje na temu stanja u našoj zemlji, naglasivši da ne može biti komprimisa kada je u pitanju zaštita ljudskih prava i vladavina prava.

– Agresivna kampanja predsjedavajućeg Predsjedništva BiH protiv presuda međunarodnih institucija upravo je nasrtaj na vladavinu prava, a vrijeđanje osjećanja žrtava i porodica žrtava grubi je atak na ljudska prava – navodi se u saopćenju.

Iz udruženja žrtava rata u BiH, također podsjećaju da je Wicker u svom posljednjem obraćanju pred Senatom o Bosni i Hercegovini, prije nekoliko mjeseci, podcrtao da Evropa i SAD moraju čvrsto djelovati u Bosni i Hercegovini u vezi sa onima koji podrivaju ovakve principe i da trebaju postojati sankcije za one koji to čine.

Istovremeno, udruženja žrtava u potpunosti podržavaju pristup u kojem neće biti kompromisa kada su u pitanju elementarne demokratske vrijednosti i nadaju se zaštiti od agresivne kampanje koju provodi Milorad Dodik kao nosilac funkcije najviše izvršne vlasti protiv žrtava kao najugroženijih kategorija građana, navodi se u saopćenju.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.