Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sarajevo

Kongres Vijeća Evrope pokrenuo novi projekt u Bosni i Hercegovini

kve

Projektom će se podstaći i ostale lokalne zajednice širom zemlje da realiziraju deliberativnu demokratiju na lokalnom nivou

Kongres Vijeća Evrope (VE) pokrenuo novi projekat u Bosni i Hercegovini pod nazivom „Inoviranje demokratskog učešća na lokalnom nivou u Bosni i Hercegovini“, s fokusom na podršku jačanju transparentnosti lokalnih vlasti.

– Ovaj projekt će promovirati nove demokratske pristupe, otvorenost vlasti, javnu etiku, transparentnost i inkluzivan pristup u donošenju lokalnih politika u zemlji, saopćeno je iz VE – Ureda u Sarajevu.

Projekat se nadovezuje na prethodni projekat Kongresa koji je bio fokusiran na podršku obnovi demokratije u Gradu Mostaru kroz organizaciju Skupštine građana, prvu ove vrste na prostoru jugoistočne Evrope.

Projektom će se podstaći i ostale lokalne zajednice širom zemlje da realiziraju deliberativnu demokratiju na lokalnom nivou.

U saradnji sa savezima općina i gradova Federacije

Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, Kongres VE će pružiti podršku lokalnim zajednicama kroz aktivnosti jačanja kapaciteta lokalnih vlasti.

Andreas Kiefer, generalni sekretar Kongresa, izrazio je zadovoljstvo što će Kongres nastaviti podržavati napore grada Mostara, kao i još jednu lokalnu vlast u Bosni i Hercegovini koja je zainteresirana za jačanje demokratskih procesa putem inovativnog modela deliberacije građana.

Kongres će pružiti podršku putem ekspertize i peer-to-peer razmjene sa drugim evropskim zemljama i regionima, poput Sjeverne Irske u Ujedinjenom Kraljevstvu, gdje su se realizirali slični procesi.

Kiefer je, također, naveo da se Kongres raduje zajedničkom radu sa savezima općina i gradova te zajedničkom
promicanju nove kulture upravljanja lokalnim zajednicama koja će približiti vlast građanima.

Bojana Urumova, šefica Ureda Vijeća Evrope u Sarajevu, informisala je prisutne o usvajanju novog Akcionog plana Vijeća Evrope za BiH u 12. mjesecu 2021. godine, te naglasila da VE ostaje posvećeno u pružanju podrške partnerima u BiH u cilju postizanja pozitivnog i svrsishodnog poboljšanja u oblastima ljudskih prava, vladavine prava, te demokratije.

Urumova je takođe podsjetila da u 2022. godini, Bosna i Hercegovina obilježava 20 godina od članstva u Vijeću Evrope te se referirala na postignute rezultate kao i na obaveze koje predstoje.

Konferenciji u online formatu prisustvovalo je 110 učesnika (načelnici, predstavnici skupćina i lokalnih samouprava, međunarodni predstavnici, predstavnici organizacija civilnog društva, studenti) koji su razmijenili
informacije o ključnim principima otvorene, inkluzivne i transparentne lokalne uprave.

Također, fokus je bio i na konkretnim modelima za poticanje demokratskih inovacija kroz proces deliberacije i na poboljšanje kvaliteta lokalne uprave jačanjem kapaciteta lokalnih vlasti, navodi se u saopćenju.