Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Glas Amerike

Kongresmen Perry: Želimo pomoći BiH, ali ne želimo bacati novac u rupu bez dna

perry3

Na pitanje da li bi možda želio biti bosanski političar, Perry je kazao da ne vjeruje da bi mogao funkcionisati u takvim okolnostima

Kongresmen Scott Perry izjavio je da su Sjedinjene Američke Države spremne pomoći Bosni i Hercegovinu u borbi protiv korupcije u pravosuđu, ali da nisu spremne bacati novac ‘u rupu bez dna’.

Perry, koji je u BiH služio kao helikopterski pilot Armije SAD-a, u razgovoru za Glas Amerike izrazio je zabrinutost zbog stepena političke kontrole pravosuđa u BiH čiji sistem je osmislila i finansirala američka vlada te kazao da žele biti sigurni da je svaki peni potrošen mudro.

– Zaista nisam upoznat sa cifrom od stotina miliona dolara kada je u pitanju pravosudni sistem. Prema mojim saznanjima potrošili smo deset miliona dolara u pokušajima, tokom prethodnih pet godina, da podržimo uspostavljanje zapadnog stila pravosudnog sistema koji je nezavisan i oslobođen od korupcije – kazao je Perry.

Također je dodao da su pokušali pomoći bh. narodu da uspostavi vlastiti sistem koji će odgovarati njihovim potrebama, ali i koji će poštovati principe borbe protiv korupcije i nezavisnost.

– Program je tekao svojim tokom. Na žalost, ne izgleda kao da je ispunio ciljeve, ali smo u velikoj mjeri zavisili od bh. vlade da uradi više po tom pitanju – istakao je.

Na pitanje da li bi možda želio biti bosanski političar, Perry je kazao da ne vjeruje da bi mogao funkcionisati u takvim okolnostima.

– Morate imati moralne vrijednosti da radite ono što je dobro, i ponavljam, da budete u službi naroda – naglasio je.

Kongresmen Scott Perry također je kazao da nema ličnog vozača, da vozi svoje auto koje je prešlo oko 434.000 km te da ne prima naknadu za odvojeni život.