Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kongresnica Hahn traži raspravu o jugoistočnoj Evropi u Kongresu SAD-a

janice_hahn02

Kongresnica Janice Hahn ponovno je aktualizirala svoj prijedlog rezolucije o Bosni i Hercegovini koju je u američkom Kongresu podnijela prije dvije godine, zahtijevajući ujedno raspravu o jugoistočnoj Evropi.

Hahn je ranije ovog mjeseca uputila pismo predsjedateljici kongresnog pododbora za Evropu, Euroaziju i nove prijetnje Dani Rohrabacher, podsjećajući ju da je inicirala rezoluciju kojom predlaže imenovanje posebnog predsjedničkog izaslanika SAD-a za zapadni Balkan u nastojanju da se podupre ustavna reforma u Bosni i Hercegovini i unaprijede načela političke, ekonomske, pravne i religijske jednakosti.

U pismu u koje je Fena imala uvid, kongresnica Hahn naglašava da njen izborni distrikt, San Pedro, ima jednu od najbrojnijih hrvatskih zajednica u SAD-u te da je za nju politička situacija na zapadnom Balkanu i potpora hrvatskom narodu u BiH vrlo važna.

-Znam da je prethodno održana rasprava u svezi sa zapadnim Balkanom. No, uz glasanje u Velikoj Britaniji o napuštanju EU i pojavu sve agresivnije Rusije, vjerujem da je ovo pravo vrijeme za raspravu o ujedinjenoj Evropi i ulozi jugoistočne Evrope, uključujući BiH, navodi u svom pismu kongresnica Hahn i zahtijeva da se u kongresni raspored uvrsti ova tačka.

Prema predloženoj rezoluciji, posebni predsjednički izaslanik za Balkan bi radio u partnerstvu s OHR-om, EU, NATO, političkim čelnicima u BiH i susjednim zemljama, a posredovao bi u potrebnim reformama na svim razinama vlasti i društva u BiH.

Izaslanik bi u roku godinu trebao podnijeti izvješće Senatu i Zastupničkom domu o stanju i procjenama te prijedlozima kako bi se nadišli problemi.