Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

apel za pomoć

Konjic je žarište koronavirusa, nemaju epidemiologa i infektologa

konjic_most

– Nedostatak potrebnog materijala za uzimanje uzoraka već tri dana (subota, nedjelja i utorak), a takva subina nas očekuje i sutra, nisu uzimani uzorci za testiranje na Covid-19 i kako nije izvjestan dalje nastavak uzimanja uzoraka za testiranje, apelujemo na hitnost u smislu osiguranja neophodnih materijala – navodi se u apelu

Štab civilne zaštite Konjica zatražio je od nadležnih vlasti pomoć u borbi protiv širenja koronavirusa na području ove općine. U apelu su naveli da nemaju epidemiologa, kao ni potrebnog materijala za uzimanje uzoraka te da nemaju infektivni odjel u Općoj bolnici.

Zahtjev je upućen Federalnom štabu civilne zaštite, a u njemu je, između ostalog, navedeno da JU Dom zdravlja Konjic ima samo jednog epidemiologa koji je od 24. marta u samoizolaciji jer je bio u kontaktu s osobom koja je pozitivna na koronavirus.

– Neophodan je angažman dodatnog epidemiološkog osoblja koji bi mogao pratiti i odgovoriti na novonastalu situaciju – navode iz Štaba.

Podsjetimo, na podučju općine Konjic evidentirano je 17 oboljelih i jedan smrtni slučaj, a očekuje se porast broja oboljelih jer su zaraženi imali veliki broj kontakata.

– Nedostatak potrebnog materijala za uzimanje uzoraka već tri dana (subota, nedjelja i utorak), a takva subina nas očekuje i sutra, nisu uzimani uzorci za testiranje na Covid-19 i kako nije izvjestan dalje nastavak uzimanja uzoraka za testiranje, apelujemo na hitnost u smislu osiguranja neophodnih materijala – navodi se u apelu.

Istaknuto je da je Općina Konjic poduzela sve mjere radi izoliranja svih pacijenta zaraženih koronavirusom, stavljajući u funkciju motel “Konjic” kao improviziranu bolnicu, ali da bi on odgovorio namjeni, neophodno je osigurati adekvatnu medicinsku opremu za osoblje koje će biti angažirano.

– U sklopu Opće bolnice Konjic nema uspostavljen infektivni odjel i samim tim nema angažiranog specijalistu infektologa koji je u ovom momentu neophodan da zajedno s epidemiologom odgovori na sve probleme s kojima se trenutno suočavamo – naveli su.

Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar uputili su zahtjev za blagovremeno i profesionalno informiranje radi sprečavanja dezinformacija. Od njih traže da ih redovno obavještavaju o broju testiranja i rezultatima istih, a da informacije dostavljaju ovlaštenoj osobi JU Dom zdravlja Konjic i Štabu civilne zaštite Općine Konjic, a tek da poslije obavještavaju osobe čiji su brisevi uzeti za testiranje.