Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

BPK Goražde

MUP objavio konkurs: Traže se 22 policajca i tri mlađa inspektora

policija bpk

U MUP-u ističu da je razlog raspisivanja konkursa nedostatak kadrova

U Upravi policije Ministarstva unutrašnjih poslova Bosanskopodrinjskog kantona Goražde u toku je konkurs za prijem 25 policijskih službenika.

Predviđen je prijem 22 izvršioca sa početnim činom – policajac i tri sa početnim činom – mlađi inspektor.

U MUP-u BPK Goražde ističu da je razlog raspisivanja konkursa nedostatak kadrova.

Naglašavaju da su ove kadrovske popune neophodne, kako bi policija bila u stanju adekvatno odgovoriti svim zadacima koji se pred nju postavljaju.

– Trenutno su 42 pozicije upražnjene u Upravi policije. Ovo je neminovnost zbog boljeg operativnog rada i pokrivanja terena te zbog skorog odlaska određenog broja policijskih službenika u penziju, tačnije veći broj će otići u narednih četiri do pet godina, a kadrovski nedostaci posebno su došli do izražaja u jeku pandemije – ističe šef Odsjeka za zaštitu tajnih podataka i analitiku u Uredu policijskog komesara Mirsad Kamenica.

Navodi da kandidati, pored općih i posebnih uvjeta, moraju proći i niz testiranja i sigurnosnih provjera, nakon čega će proći obuku na Policijskoj akademiji u Sarajevu u trajanju od šest mjeseci za mlađe inspektore te osam mjeseci za policajce.

PET GODINA OD SPORNOG KONKURSA

Naglašava da troškovi ne idu na teret budžeta BPK Goražde.

– U budžetu Uprave policije za 2021. godinu planirano je 132.000 KM za prijem i školovanje 25 kadeta. Od toga, 125.000 KM Uprava policije dobila je kao donaciju od Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo krajem 2019. godine i ta sredstva su namijenjena isključivo za školovanje kadeta, preostalih 7.000 KM su troškovi provođenja procedure – precizirao je Kamenica.

Napominje da je Komisija za izbor dužna kompletnu proceduru provesti u skladu sa zakonom.

Od prethodnog konkursa kojeg su pratile brojne negativne konotacije, od nestanka testova i slično, prošlo je već pet godina.

– Procedura javnog konkursa će se provesti u skladu sa svim zakonskim i podzakonskim propisima, ali mi ne možemo predvidjeti da li će biti žalbi i sudskih sporova. Dužnost svih nas, a posebno komisije je da se sve procedure provedu u skladu sa zakonom – naglasio je Kamenica.

Konkurs za popunu upražnjenih radnih mjesta policijskih službenika u Upravu policije MUP-a BPK Goražde otvoren je do 4. februara.