Sedmi u ZDK

Konobar iz Visokog zaražen koronavirusom, radio na proslavi u Konjicu

120320_kbz3 (1)

Mladić iz Visokog prva je registrirana osoba iz tog grada koji je, nakon Zenice i Tešnja, postao treći grad u ZDK-u u kojem je zvanično registrirana zaraza koronavirusom

Dvadesetčetverogodišnji konobar iz Visokog, sedmi je registrirani slučaj zaraze koronavirusom u Zeničko-dobojskom kantonu, potvrdio je Feni direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica Senad Huseinagić.

– Mladić je, kako nam je izjavio, bio konobar na proslavi u preduzeću “Igman” u Konjicu. Nakon što je saznao da je prva osoba sa te proslave zaražena, tako je barem nama kazao, od 16. marta bio je u samoizolaciji. Kada su se pojavili prvi simptomi, javio se i testiran je, a nalaz je bio pozitivan. Međutim, kako je propustio da se odmah, po odlasku u samoizolaciju, javi u Dom zdravlja ili Higijensko-epidemiološku službu u Visokom, sada provjeravamo sve njegove moguće kontakte – kaže Huseinagić, koji je najavio da će i novozaraženi tokom dana biti smješten u izolatorij Kantonalne bolnice Zenica (KBZ).

Mladić iz Visokog prva je registrirana osoba iz tog grada koji je, nakon Zenice i Tešnja, postao treći grad u ZDK-u u kojem je zvanično registrirana zaraza koronavirusom.

Trenutno je u izolatoriju pet zaraženih osoba, dok je muškarac iz Tešnja, zbog pogoršanog stanja i upale pluća, prebačen na Odjel za zarazne i infektivne bolesti KBZ-a gdje mu je uključena kiseonička podrška.

Huseinagić napominje kako se u samoizolaciji u 12 lokalnih zajednica u ZDK-u nalazi ukupno 3.170 osoba, od kojih su na samoizlaciju njih 2.310 uputile zdravstvene službe i inspektori, dok ih je 860 dobilo rješenje o samoizolaciji prilikom prelaska državne granice Bosne i Hercegovine.