delegati preuzimaju mandate

Konstituirajuća sjednica Doma naroda FBiH zakazana za 17. januar

l_9dc10dca7661f3c7206cf5acfc841b43

Delegati će tada preuzeti mandate i položiti zakletvu te imenovano rukovodstvo Doma, a prema predviđenom dnevnom redu konstituirajuće sjednice trebao bi uslijediti izbor privremenih radnih tijela Doma naroda

Konstituirajuća sjednica Doma naroda Federalnog parlamenta zakazana je za 17. januara, nakon što je Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine krajem godine saopćila da su se uvjeti za sazivanje sjednice stekli budući da je potvrdila rezultate posrednih izbora i dodijelila mandate za ovaj nivo zakonodavne vlasti u Federaciji.

Delegati će tada preuzeti mandate i položiti zakletvu te imenovano rukovodstvo Doma, a prema predviđenom dnevnom redu konstituirajuće sjednice trebao bi uslijediti izbor privremenih radnih tijela Doma naroda.

Jedna od tačaka dnevnog reda je i izbor delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Sjednicu je sazvao predsjedavajući u dosadašnjem sazivu Tomislav Martinović (HDZ).

Prema izmjenama dosadašnjih ustavnih i zakonskih pravila, koje je nametnuo visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt, Dom naroda Federalnog parlamenta ima ukupno 80 članova umjesto 58 kao dosad.

Sastoji se od delegatskih klubova tri konstitutivna naroda čiji je sadašnji kadrovski kapacitet po 23 delegata umjesto po 17, kao dosad, te i Kluba ostalih naroda koji sad ima 11 umjesto sedam delegata.

Prema Ustavu nadležnost Doma naroda je da predloži predsjednika i potpredsjednike Federacije BiH, a to mogu učiniti stranke ili koalicije koje u klubu imaju minimalno 11 delegata. Predsjednik i potpredsjednici FBiH potom potvrđuju Vladu FBiH.