Položili zakletvu

Konstituiran novi saziv Skupštine ZDK-a

zdk444

Deset zastupnika ovog saziva sudjelovalo je u radu Skupštine ZDK i protekle četiri godin

Polaganjem zakletve i potpisivanjem svečane izjava o preuzimanju mandata konstituisan je osmi saziv Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, koja ukupno ima 35 zastupnika. Opravdano je izostao zastupnik Ramo Isak iz A-SDA, koji je prihvatio mandat te će zakletvu položiti na narednoj sjednici.

Deset zastupnika ovog saziva sudjelovalo je u radu Skupštine ZDK i protekle četiri godine, a novi saziv čine zastupnici iz devet političkih subjekata koji su dobili povjerenje na Općim izborima 2018.

Prvi put u Skupštini ZDK-a zastupljeni su i politički subjekti okupljeni u koaliciju koju predvodi Nezavisni blok (Snaga centra, HSBiH i Prva stranka) s pet zastupnika te Naša stranka s jednom zastupnicom, a najviše mandata osvojila je SDA – 11.

SDP ima šest, koalicija okupljena oko HDZ-a (HSS, HKDU BIH, HSP-HNS, HSP dr. Ante Stračević BiH, HDU BiH i HSS SR), DF i SBB imaju po tri, A-SDA dva te Stranka za BiH i Naša stranka po jedan.

Klub Bošnjaka ima 25, Klub Hrvata devet, a Klub Srba jednog zastupnika.

Sjednicu vodi predsjedavajući iz proteklog saziva Jasmin Duvnjak iz SDA, koji je dobio mandat i u novom sazivu Skupštine.

Sjednica je trenutno prekinuta zbog formiranja klubova naroda, a zastupnici će se u klupe vratiti za pola sata kada će biti nastavljen radni dio sjednice.