Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Konstituiran Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje

prvi-sastanak-posp11

Zajedničkom sjednicom članova Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa Bosnom i Hercegovinom i Kosovom, te članova Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) u Sarajevu je danas konstituiran Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje (POSP), kao zajednički instrument Evropskog parlamenta i PSBiH za provođenje parlamentarne dimenzije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

Tokom večerašnjeg dijela prve sjednice POSP-a, kojim su zajednički predsjedavali predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH Nikola Lovrinovića i predsjednik Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa BiH i Kosovom Tonino Picula, razmotreno je stanje odnosa između BiH i EU nakon što je 1. juna ove godine na snagu stupio SSP.

Lovrinović je naglasio da konstituisanjem POSP-a BiH otvara novo poglavlje u odnosima s EU i počinje s novom i intenzivnijom saradnjom s institucijama EU.

Ističući da je konstituisanje POSP-a obaveza BiH iz SSP-a, Lovrinović je rekao da je POSP uspostavljen radi razmatranja svih važnijih političkih i ekonomskih pitanja u procesu evropskih integracija BiH, te da parlamentarci donošenjem preporuka potaknu izvršnu vlast u BiH na ispunjavanje obaveza iz SSP-a.

Konstituisanje POSP-a pozdravio je i predsjednik Delegacije Evropskog parlamenta za odnose s BiH i Kosovom Tonino Picula koji je poručio da je članstvo u EU jedina moguća opcija za BiH, te naglasio da je prvi sastanak POSP-a prilika da EU potvrdi privrženost procesu proširenja i evropskoj perspektivi naše zemlje.

Uime Vijeća ministara BiH prisutne je pozdravila direktorka Direkcije za evropske integracije Nevenka Savić, koja je ocijenila da je ovaj sastanak održan u svjetlu pozitivnih signala u vezi procesa evropskih integracija BiH.

Svoju ocjenu Savić je ilustrovala podsjećanjem na to da je, nakon stupanja na snagu SSP-a, na svim nivoima vlasti u BiH usvojena Reformska agenda, te da je u toku rad na usvajanju mehanizma koordinacije.

Ona je informirala učesnike sjednice da je Vijeće ministara BiH 27. oktobra usvojilo i Predsjedništvu BiH dostavio Informaciju o spremnosti BiH za predaju zahtjeva za članstvo u EU i neophodnim unutrašnjim pripremama za davanje odgovora na upitnik Evropske komisije.

Savić je izrazila nadu da će predstavnici BiH na narednom sastanku POSP-a biti u prilici da diskutuju iz pozicije države koja je podnijela zahtjev za članstvo u EU.

Šef delegacije EU u BiH Lars – Gunnar Wigemark rekao je da formiranje POSP-a predstavlja istorijski trenutak u odnosima BiH i EU, te pozvao parlamentarce iz BiH da budu maksimalno uključeni u proces evropskih integracija BiH kroz nadzor provođenja Reformske agende.

Parlamentarci su na sastanku POSP-a raspravljali o javnim finansijama, kao i o regionalnoj saradnji BiH sa susjednim zemljama.

POSP će sjednicu nastaviti i sutra, kada će biti razgovarano o zaštiti ljudskih prava i sloboda, kao i o suočavanju EU i BiH s izbjegličkom krizom.

Predviđeno je i usvajanje preporuka institucijama BiH u vezi s provođenjem SSP-a i drugim zadacima naše zemlje u procesu evropskih integracija, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.