Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

NSRS

Konstitutivna sjednica: Dodik polaže zakletvu, Stevandić favorit za predsjednika

U Banja Luci se održava posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske
14.09.2022., Narodna skupcina RS, Banja Luka (BiH) – U Banja Luci se odrzava posebna sjednica Narodne skupstine Republike Srpske na kojoj poslanici razmatraju Prijedlog odluke o potvrdjivanju izjave srpskog clana Predsjednistva BiH Milorada Dodika o proglasenju Odluke o davanju agremana njemackom veleposlaniku u BiH stetnom po vitalne interese RS. Oporba u RS tvrdi da Dodik manipulise u predizbornom periodu i ne prisustvuje posebnoj sjednici NSRS, osim Nebojse Vukanovica i poslanika SPS-a. Photo: Dejan Rakita/PIXSELL/PIXSELL

Na sastanku predstavnika parlamentarnih stranaka u NSRS 11. novembra usvojen je prijedlog odluke po kojoj bi Narodna skupština u ovom sazivu trebalo da ima četiri potpredsjednika

Konstitutivna sjednica novog saziva Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS), zakazana je za danas u Banjoj Luci.

U skladu s Poslovnikom, prvom sjednicom do izbora novog predsjednika NSRS, predsjedavat će najstariji poslanik Nataša Radulović, uz pomoć generalnog sekretara Nebojše Zgonjanina i tri najmlađa poslanika iz tri političke partije s najvećim brojem mandata, Anje Ljubojević, Aleksandra Trninića i Nebojše Drinića.

Kako je rečeno prošle sedmice nakon sastanka predstavnika vladajuće koalicije u RS-u, dogovoreno je da predsjednik NSRS bude iz Ujedinjene Srpske, te je kandidat za tu poziciju Nenad Stevandić.

Na sastanku predstavnika parlamentarnih stranaka u NSRS 11. novembra usvojen je prijedlog odluke po kojoj bi Narodna skupština u ovom sazivu trebalo da ima četiri potpredsjednika.

Na konstitutivnoj sjednici NSRS zakletvu će položiti novoizabrani poslanici, te predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH iz srpskog naroda Željka Cvijanović i novoizabrani potpredsjednici Republike Srpske Davor Pranjić i Ćamil Duraković.

Osim izbora predsjednika i potpredsjednika NSRS, te polaganja svečane zakletve, predviđeno je i imenovanje generalnog sekretara i zamjenika generalnog sekretara NSRS.

Također, u predloženom dnevnom redu je i pokretanje inicijative za izbor delegata iz RS-a u Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine te pokretanje inicijative za izbor delegata u Vijeće naroda RS.

Lider SNSD-a Milorad Dodik je prošle sedmice izjavio da će, kada dođe vrijeme za izbor delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, gdje se bira pet delegata iz srpskog naroda, oni imati zajednički prijedlog za četiri, koji će doći iz SNSD-a.

Prema potvrđenim rezultatima izbora, u novom sazivu NSRS bit će SNSD sa osvojenih 29 mandata; SDS sa 13; PDP sa osam, Socijalistička partija Petar Đokić-NDP-SNP sa pet; Pokret za državu sa pet, Demokratski savez-DEMOS sa pet mandata, zatim Ujedinjena srpska sa osvojena četiri mandata, Za pravdu i red – lista Nebojše Vukanovića sa četiri; DNS sa četiri; a Narodna partija Srpske-Darko Banjac-PUS-Prva SDS sa tri i SPS – Goran Selak sa tri mandata.