BiH

Član Predsjedništva BiH

“Konsultovao se sa Džaferovićem i Komšićem”: Dodik zatražio smjenu ministra odbrane Podžića

05/10/2021

Dodik je rekao juče Srni da Podžić nije imao pravo da otkaže vojnu vježbu Vojske Srbije i Oružanih snaga BiH na Manjači kod Banjaluke, jer to može da učini samo Predsjedništvo BiH

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik zatražio je smjenu ministra odbrane BiH Sifeta Podžića zbog nepoštovanja Ustava BiH, jer je otkazao vojnu vježbu Vojske Srbije i Oružanih snaga BiH na Manjači kod Banjaluke, iako to može da učini samo Predsjedništvo BiH koje je jedino nadležno za vođenje spoljne politike.

U saopštenju iz Kabineta Dodika navedeno je da je Podžić ovom samovoljnom odlukom prekršio Ustav BiH.

“U Ustavu BiH je izričito navedeno da je službeno /diplomatsko/ djelovanje prema drugim državama ili međunarodnim organizacijama sa pozicije/stava za koji državni funkcioner pripadajućeg ranga objektivno zna ili mora da zna da Predsjedništvo nije zauzelo stav ili nije ga odobrilo, odnosno da ne pripada obimu ovlaštenja koje mu je /prethodno: generalno ili ad hok/ dodijeljeno od Predsjedništva. Takođe, ovaj jednostrani potez Podžića povlači disciplinsku i/ili krivičnu odgovornost prema Krivičnom zakonu BiH /Zloupotreba položaja ili ovlaštenja i Nesavjestan rad u službi/, Zakonu o upravi BiH /Odgovornost rukovodioca organa uprave i njegovog zamjenika/, te zakonima o Savjetu ministara, o ministarstvima BiH i Zakonu o državnoj službi u institucijama BiH. Prekršena je i Bečka konvencija o ugovornom pravu i to Član 46 – Odredbe unutrašnjeg prava u vezi sa sposobnošću za zaključenje ugovora i Član 47 – Posebna ograničenja na ovlaštenje da se izrazi saglasnost države”, saopšteno je iz Kabineta.

Dodik je rekao juče Srni da Podžić nije imao pravo da otkaže vojnu vježbu Vojske Srbije i Oružanih snaga BiH na Manjači kod Banjaluke, jer to može da učini samo Predsjedništvo BiH.

On je naglasio da se Podžić nije ni obratio niti se konsultovao sa Predsjedništvom BiH.

“Očigledno je da se konsultovao sa Džaferovićem i Komšićem, jer ne mogu da vjerujem da bi on sam smio tako nešto da uradi”, rekao je Dodik.

Podžić: Vježba je odgođena zbog pogoršane epidemiološke situacije

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić pojasnio je razloge zbog kojih je zatražio odgađanje vojne vježbe između Vojske Republike Srbije i Oružanih snaga BiH, naglašavajući da su razlozi za to pogoršana epidemiološka situacija uzrokovana pandemijom koronavirusa u obje zemlje.

– Nedovoljan broj vojnika je imuniziran zbog čega ne želim preuzimati rizik da se vojnici zaraze. Čim se popravi epidemiološka situacija vježba će ponovo biti zakazana jer nema nikakvog drugog razloga da se ona ne organizira – podvukao je Podžić.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u međuvremenu zatražio je smjenu ministra odbrane zbog “nepoštovanja Ustava BiH”, jer je otkazao vojnu vježbu na Manjači kod Banje Luke.

Navodi da takvu odluku može donijeti samo Predsjedništvo BiH koje je nadležno za vođenje vanjske politike, ali je Podžić pojasnio da vježba nije otkazana, nego je samo odgođena.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.