Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Veliki planovi

Korak bliže izgradnji nove zgrade MUP-a KS: U 2024. izrada idejnog i izvedbenog projekta

zgrada za rusenje mupks
Foto: MUPKS

U 2023. godini završen je i idejni projekat rušenja postojeće građevine na ovoj lokaciji, a rušenju će se pristupiti tokom 2024. godine

Krajem 2023. godine premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk i direktor KJKP „Vodovod i kanalizacija“ Rusmir Salić potpisali su Ugovor o prenosu prava vlasništva uz protučinidbu u vezi sa prostorom u ulici Kolodvorska, a na kojem će se biti izgrađena nova zgrada Ministarstva unutrašnjih poslova.

Ovaj korak približio je MUPKS ostvarenju dugogodišnjeg cilja, a to je izgradnja nove zgrade i administrativnog sjedišta. Ipak, samom potpisivanju ugovora prethodio je niz ključnih koraka i aktivnosti koji su morali biti poduzeti kako bi se pokrenuo projekat izgradnje nove zgrade MUP-a KS, prvi put od 1997. godine.

Foto: MUPKS

Prema riječima ministra Katice, projekat izgradnje nove zgrade MUP-a KS je nešto za što se zalaže od početka svog mandata i istrajat će na tome bez obzira na sve poteškoće.

„To nije samo pitanje administrativnog sjedišta policije, to je pitanje sigurnosti svih nas, naše djece, naše budućnosti. Strpljivo, korak po korak, u 2023. godini savladavali smo prepreke kako bismo bili korak bliže našem cilju – izgradnji nove zgrade MUP-a KS. Održali smo niz sastanaka sa upravom KJKP “Vodovod i kanalizacija” s ciljem postizanja dogovora oko prenosa vlasništva, s Općinskim vijećem i načelnikom Općine Novo Sarajevo na čijoj će se teritoriji graditi zgrada, Zavodom za izgradnju KS koji je naš strateški partner u ovom projektu i bez kojeg ne bismo mogli, kao i sa svim ostalim interesnim grupama u ovom projektu. Slobodno mogu reći da smo u 2023.godini riješili pitanja bez kojih se zgrada ne bi mogla graditi i koja su godinama bila kamen spoticanja,“ pojasnio je ministar Katica.

admir katica
Foto: MUPKS

Prošle godine formirane su i radne grupe koje su se parcijalno posvetile rješavanju pojedinačnih pitanja vezanih za zgradu, te kontinuirano izvještavale o rezultatima svog rada i poteškoćama na koje su nailazili. Jedno od pitanja sa kojim su se suočili, a koje je moralo biti riješeno je i nemogućnost izgradnje zgrade zbog Odluke o privremenim mjerama zaštite ventilacionih koridora KS. Iako su prepreke iz dana u dan bivale sve veće, mogućnost odustajanja nije bila opcija i sistemski su se rješavale.

Konačno, 7. novembra prošle godine Skupština Kantona Sarajevo dala je saglasnost Vladi za zaključivanje ugovora o prenosu prava vlasništva između Kantona Sarajevo i KJKP Vodovod i kanalizacije, da bi krajem decembra bio potpisan i ugovor kojim se navedeno reguliše. Nakon toga, MUPKS nastavio je koordinaciju sa nadležnim institucijama kako bi se postupci maksimalno ubrzali. Maksimalnu podršku projektu pružio je Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo na čelu sa direktoricom Belmom Barlov, strateški partner MUP-a KS u ovom projektu, bez čijih jasnih smjernica i stručnih imputa projekat ne bi tako brzo napredovao.

Intenzivno se sarađivalo i sa Zavodom za planiranje razvoja KS, Direkcijom za puteve KS i Arhitektonskim fakultetom u Sarajevu u cilju regulisanja pratećih aktivnosti izgradnje centralne zgrade MUP-a KS. Svi dosadašnji radni sastanci protekli su u produktivnoj atmosferi i iskazano je opredjeljenje da se sve institucije i nadležne uprave maksimalno uključe u regulisanje svih potrebnih pravnih i infrastrukturnih pitanja kako bi projekat što prije zaživio.

U 2023. godini završen je i idejni projekat rušenja postojeće građevine na ovoj lokaciji, a rušenju će se pristupiti tokom 2024. godine. Plan MUP-a KS i ministra Admira Katice je da se u 2024. godini završi idejni i izvedbeni projekat nove zgrade, osiguraju administrativne dozvole, te izvrši uklanjanje postojeće građevine sa lokacije.

Podsjetimo, na lokaciji u ulici Kolodvorska – u blizini nekadašnje zgrade Energoinvesta, nalazi se nedovršeni objekat čija je gradnja počela krajem sedamdesetih godina prošlog stoljeća sa namjenom smještaja upravne zgrade ‘Vodovoda i kanalizacije’. Na prostoru se decenijama ništa nije radilo, niti je došlo do okončanja započete gradnje. S druge strane, lokacija je idealna za izgradnju centralne administrativne zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, zbog prirode poslova koji će se tu obavljati, kao i same površine potrebne za izgradnju.

Centralna zgrada Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo predstavlja jedan od najvećih, ali zasigurno i najkompleksnijih projekata MUP-a KS, a u njoj će se nalaziti sjedište ministarstva, saobraćajne policije i Policijske uprave Novo Sarajevo.