BiH

Održan sastanak

Korak bliže ka obnovi Stare željezničke stanice na Ilidži

13/09/2021

Dogovoreni su konkretni koraci koji podrazumijevaju procjenu vrijednosti nekretnine, kako bi se mogao izvršiti i otkup navedenih stambenih i poslovnih jedinica

Nakon niza sastanaka sa relevantnim institucijama i nakon što je Općina Ilidža dobila saglasnost od JP Željeznice FBiH za pripremu aktivnosti na rekonstrukciji i obnovi Stare željezničke stanice, općinski načelnik Nermin Muzur održao je sastanak sa vlasnicima stanova i nosiocima stanarskih prava.

Jedan od zaključaka jeste da se bez odlaganja pristupi aktivnostima koje će omogućiti aktivniju ulogu lokalne zajednice na rješavanju decenijskog problema, ali i utvrđivanju činjeničnog stanja.

Dogovoreni su konkretni koraci koji podrazumijevaju procjenu vrijednosti nekretnine, kako bi se mogao izvršiti i otkup navedenih stambenih i poslovnih jedinica.

S obzirom na to da ovaj objekat ima izuzetno veliki historijski i kulturni značaj za općinu Ilidža, a već godinama je, nažalost, devastiran i neupotrijebljen, plan je da se u što kraćem roku pristupi rehabilitaciji i rekonstrukciji tog objekta.

– Obnovom ovog objekta, centralni dio naše općine dobit će jednu novu dimenziju i ponuditi jedan ekskluzivan sadržaj kako našim građanima, tako i velikom broju turista koji tokom cijele godine posjećuju našu općinu…- kazao je načelnik Muzur.

Stara željeznička stanica na Ilidži proglašena je spomenikom kulturno-historijskog naslijeđa 2007. godine i nalazi se pod zaštitom države, saopćeno je iz općinske pres-službe.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.