Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Održan sastanak

Korak bliže ka obnovi Stare željezničke stanice na Ilidži

Opcina Ilidza (1)

Dogovoreni su konkretni koraci koji podrazumijevaju procjenu vrijednosti nekretnine, kako bi se mogao izvršiti i otkup navedenih stambenih i poslovnih jedinica

Nakon niza sastanaka sa relevantnim institucijama i nakon što je Općina Ilidža dobila saglasnost od JP Željeznice FBiH za pripremu aktivnosti na rekonstrukciji i obnovi Stare željezničke stanice, općinski načelnik Nermin Muzur održao je sastanak sa vlasnicima stanova i nosiocima stanarskih prava.

Jedan od zaključaka jeste da se bez odlaganja pristupi aktivnostima koje će omogućiti aktivniju ulogu lokalne zajednice na rješavanju decenijskog problema, ali i utvrđivanju činjeničnog stanja.

Dogovoreni su konkretni koraci koji podrazumijevaju procjenu vrijednosti nekretnine, kako bi se mogao izvršiti i otkup navedenih stambenih i poslovnih jedinica.

S obzirom na to da ovaj objekat ima izuzetno veliki historijski i kulturni značaj za općinu Ilidža, a već godinama je, nažalost, devastiran i neupotrijebljen, plan je da se u što kraćem roku pristupi rehabilitaciji i rekonstrukciji tog objekta.

– Obnovom ovog objekta, centralni dio naše općine dobit će jednu novu dimenziju i ponuditi jedan ekskluzivan sadržaj kako našim građanima, tako i velikom broju turista koji tokom cijele godine posjećuju našu općinu…- kazao je načelnik Muzur.

Stara željeznička stanica na Ilidži proglašena je spomenikom kulturno-historijskog naslijeđa 2007. godine i nalazi se pod zaštitom države, saopćeno je iz općinske pres-službe.