slovački šef diplomatije

Korčok: Slovačka nastavlja pružati podršku BiH na njenom evropskom putu

korcok

Potcrtao je kako svi neophodni uvjeti na tom putu moraju biti ispunjeni te da “nema prečica, niti načina da se zaobiđu“

Ministar vanjskih i evropskih poslova Slovačke Republike Ivan Korčok izjavio je danas u Sarajevu kako će njegova zemlja nastaviti pružati podršku Bosni i Hercegovini i zemaljama zapadnog Balkana na putu ka integraciji u Evropsku uniju (EU).

– Iako je ovo vaš izbor i interes, to je, također, i naš interes, interes EU da se Bosna i Hercegovina priključi porodici evropskih zemalja – istaknuo je ministar Korčok nakon sastanka sa zamjenicom predsjedavajućeg Vijeća ministra i ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković.

Potcrtao je kako svi neophodni uvjeti na tom putu moraju biti ispunjeni te da “nema prečica, niti načina da se zaobiđu“.

U tom se kontekstu osvrnuo na 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, te pozvao na snažniji i efikasniji angažman u procesu reformi, za koje je kazao da su u interesu sigurnosti, blagostanja i prosperiteta građana BiH.

Ministar Korčok podsjetio je kako je Slovačka odavno angažirana na podršci stabilnosti u regionu, kao uvjetu za stabilnost Evrope, te najavio da će njegova zemlja povećati udio vlastitih snaga u sklopu EUFOR-a, odnosno operacije Althea.

Uz dobrodošlicu iskazanu visokom gostu, ministrica Turković je kazala da se radi o zvaničniku koji razumije Bosnu i Hercegovinu i region zapadnog Balkana.

– Otvoreno smo razgovarali o mnogim pitanjima koja su bitna i koja su od interesa za naše dvije zemlje – kazala je Turković, ocijenivši da je bilateralna saradnja veoma uspješna i da nema otvorenih pitanja te da je to dobar temelj za razvoj daljnje svestrane saradnje.

Naglasila je kako je, bez obzira na aktuelno stanje opterećeno pandemijom Covida-19, neophodno raditi na intenziviranju saradnje, uključujući i promoviranje investicionih potencijala dviju zemalja.

Potcrtala je odlučnost u pogledu unapređenja ekonomske razmjene, posebno u oblastima hemijske i metalne industrije, kao i energetike i poljoprivredne proizvodnje, te u oblasti turizma.

Turković je, istovremeno, iskazala zahvalnost za pomoć koju je Slovačka Republika pružila Bosni i Hercegovini u različitim segmentima.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o brojnim drugim pitanjima, uključujući evroatlantski put BiH i ‘Program reformi’ 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, te pitanje migracija.

Nakon tête-à-tête sastanka ministrice Turković i ministra Korčoka, uslijedio je sastanak delegacija Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Slovačke Republike.

Sastanak u MVP-u BiH bio je i prilika za uručenje simbolične donacije, koju je Vlada Slovačke osigurala za tri pandemijom najugroženije općine u BiH.

Posjeta slovačkog ministra vanjskih i evropskih poslova Ivana Korčoka Bosni i Hercegovini upriličena je u sklopu njegove prve diplomatske turneje zemljama zapadnog Balkana.