BiH

slovački šef diplomatije

Korčok: Slovačka nastavlja pružati podršku BiH na njenom evropskom putu

09/02/2021

Potcrtao je kako svi neophodni uvjeti na tom putu moraju biti ispunjeni te da "nema prečica, niti načina da se zaobiđu“

Ministar vanjskih i evropskih poslova Slovačke Republike Ivan Korčok izjavio je danas u Sarajevu kako će njegova zemlja nastaviti pružati podršku Bosni i Hercegovini i zemaljama zapadnog Balkana na putu ka integraciji u Evropsku uniju (EU).

– Iako je ovo vaš izbor i interes, to je, također, i naš interes, interes EU da se Bosna i Hercegovina priključi porodici evropskih zemalja – istaknuo je ministar Korčok nakon sastanka sa zamjenicom predsjedavajućeg Vijeća ministra i ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković.

Potcrtao je kako svi neophodni uvjeti na tom putu moraju biti ispunjeni te da “nema prečica, niti načina da se zaobiđu“.

U tom se kontekstu osvrnuo na 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, te pozvao na snažniji i efikasniji angažman u procesu reformi, za koje je kazao da su u interesu sigurnosti, blagostanja i prosperiteta građana BiH.

Ministar Korčok podsjetio je kako je Slovačka odavno angažirana na podršci stabilnosti u regionu, kao uvjetu za stabilnost Evrope, te najavio da će njegova zemlja povećati udio vlastitih snaga u sklopu EUFOR-a, odnosno operacije Althea.

Uz dobrodošlicu iskazanu visokom gostu, ministrica Turković je kazala da se radi o zvaničniku koji razumije Bosnu i Hercegovinu i region zapadnog Balkana.

– Otvoreno smo razgovarali o mnogim pitanjima koja su bitna i koja su od interesa za naše dvije zemlje – kazala je Turković, ocijenivši da je bilateralna saradnja veoma uspješna i da nema otvorenih pitanja te da je to dobar temelj za razvoj daljnje svestrane saradnje.

Naglasila je kako je, bez obzira na aktuelno stanje opterećeno pandemijom Covida-19, neophodno raditi na intenziviranju saradnje, uključujući i promoviranje investicionih potencijala dviju zemalja.

Potcrtala je odlučnost u pogledu unapređenja ekonomske razmjene, posebno u oblastima hemijske i metalne industrije, kao i energetike i poljoprivredne proizvodnje, te u oblasti turizma.

Turković je, istovremeno, iskazala zahvalnost za pomoć koju je Slovačka Republika pružila Bosni i Hercegovini u različitim segmentima.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o brojnim drugim pitanjima, uključujući evroatlantski put BiH i ‘Program reformi’ 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, te pitanje migracija.

Nakon tête-à-tête sastanka ministrice Turković i ministra Korčoka, uslijedio je sastanak delegacija Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Slovačke Republike.

Sastanak u MVP-u BiH bio je i prilika za uručenje simbolične donacije, koju je Vlada Slovačke osigurala za tri pandemijom najugroženije općine u BiH.

Posjeta slovačkog ministra vanjskih i evropskih poslova Ivana Korčoka Bosni i Hercegovini upriličena je u sklopu njegove prve diplomatske turneje zemljama zapadnog Balkana.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.