"bez potrebne većine"

Kordić: Moramo usvojiti izmjene Prostornog plana ako želimo dobro ovom gradu

mario kordic

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić kazao je kako se sve ove izmjene prostornih planova, izmjene i skidanja pojedinih regulacijskih planova rade kako bi se stvorili preduslovi za brži razvoj Grada Mostara, što u infrastrukturnom, što u poslovnom smislu

TAčka o izmjeni i dopuni Prostornog plana Mostara nažalost danas nije dobila potrebnu većinu, ali ona će kao takva morati proći ako želimo dobro ovom gradu i ja ću se potruditi da to tako i bude, kazao je gradonačelnik Mostara Mario Kordić na konferenciji za medije održanoj tOkom sjednice mostarskog Gradskog vijeća.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostara Salem Marić kazao je kako se na dnevnom redu današnje sjednice našlo nekoliko jako bitnih tačaka.

– Završili smo tačku o Izmjeni i dopuni Prostornog plana Mostara koja nažalost nije imala dovoljno razumijevanja da bi danas dobila potrebnu većinu, zato smo je vratili gradonačelniku na doradu, uz uvažavanje sugestija koje su danas rečene, i amandmana koji su predloženi od strane pojedinih vijećnika i klubova političkih stranaka. Nadam se da ćemo na narednoj sjednici imati usvojene izmjene Prostornog plana čim bi omogućili investicije u malo većim finansijskim iznosima u Mostaru – kazao je Marić.

Dodao je kako su se pojavila dva sporna pitanja, kada je ova tačka dnevnog reda u pitanju.

– Jedno je Majdan-Kuti, a drugo Poslovna zona Miljkovići. Ja sam na sjednici objasnio i jedno i drugo i mislim da mi kao vijećnici nemamo pravo podlijegati bilo kakvim pritiscima, nego trebamo razmišljati svojom glavom i raditi u interesu svih građana Mostara, a ne pojedinih nevladinih organizacija ili bilo čega, te se držati isključivo zakonskih propisa – kazao je Marić.

Naveo je kako je jako važna tačka dnevnog reda i donošenje Odluke o proglašenju javnog interesa za izgradnju Vjetroelektrane Pločno.

– Ta odluka vraćena je s Vlade HNK-a, poništena je jer u tom vremenu nije bilo Gradskog vijeća Mostara, a njegova nadležnost je donošenje odluke o javnom interesu, pa danas raspravljamo o toj tački. Osim ovih tačaka, imamo i nekoliko regulacijskih planova, tri su u nacrtu, zatim imamo odluku o proglašenju ništavnih određenih planova i donošenje odluka o pristupanju izradi novih regulacijskih planova i prvi put s namjerom da raspišemo jedan javni poziv, da osim našeg Zavoda za prostorno planiranje, to mogu raditi i druge kuće koje su osposobljene za ovakav vid planiranja. Ako se to pokaže kao dobar primjer, u budućnosti možemo veliki broj regulacijskih planova dati na javni poziv kako bi što prije imali zaokružene regulacijske planove na području grada – kazao je Marić.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić kazao je kako se sve ove izmjene prostornih planova, izmjene i skidanja pojedinih regulacijskih planova rade kako bi se stvorili preduslovi za brži razvoj Grada Mostara, što u infrastrukturnom, što u poslovnom smislu.

– Žao mi je da danas nije bilo dovoljno sluha od strane oporbenih vijećnika da podrže odluku o Izmjeni i dopuno prostornog plana Mostara iako je ona vrlo jasna, detaljno iskomunicirana. Pojavili su se neki medijski natpisi u medijima u prošlo vrijeme, očito je to kod njih izazvalo izvjesnu nervozu, meni je žao da je nekako lično stavljeno ispred javnog interesa, pa će se tako ta odluka naći tek na sljedećoj sjednici. To je uzalud izgubljeno mjesec dana i ta odluka će kao takva morati proći ako želimo dobro ovom gradu. Ja ću se potruditi da to tako i bude – kazao je Kordić.

Na traženje gradonačelnika došlo je do proširenja Poslovne zone Miljkovići.

– Pojavio se jedan vrlo ozbiljan investitor, tražili smo lokaciju koja je bila pogodna u odnosu na ono što su oni tražili, a to je blizina 400 kV dalekovoda, saobraćajnice, te drugi uslovi koje su imali. Mi smo tada ponudili tri lokacije, jedna od te tri je upravo Poslovna zona Miljkovići. S obzirom na konfiguraciju te poslovne zone i zahtjev investitora, našli smo za shodno da proširimo taj dio poslovne zone. Lično sam kontaktirao vlasnika zemlje, razgovarao s njim bi li nam htio prodati ili na bilo koji način pomoći u realizaciji te investicije. On je besplatno ponudio tu lokaciju ako će se u Mostaru otvoriti 250 radnih mjesta, dakle radi se o čovjeku koji ima sluha za sve ovo skupa. Meni je bitan Mostar i investicije, učinit ću sve što mogu da pokrenem taj ciklus – kazao je gradonačelnik.

Što se tiče izmjena pločica naziva ulica u Mostaru, Kordić kaže kako je odluka donesena, te da su se tada formalno stekli uvjeti i nazivi ulica su izmijenjeni.

– Da Grad Mostar tu oblast ima uređenu, mi bi već za nekoliko dana promijenili table, međutim, Grad je trenutno u jednom projektu, a to je takozvani adresni registar. Radimo ga zajedno s Federalnog geodetskom upravom gdje bi Mostar u svim ulicama trebao dobiti nove adrese, nove kućne brojeve, novi izgled tih tabli, a taj projekt je planirano završiti do polovine, ili treći kvartal 2023. godine – kazao je Kordić.

Vijećnik HZD-a BiH u Gradskom vijeću Mostara Kažimir Miličević kazao je kako je Klub HDZ-a na prošle dvije sjednice tražio dopunu dnevnog reda.

– Mi smo 14. jula donijeli odluku o promjenu naziva šest ulica, to je samo bio prvi korak u našem poslu da napravimo kompletan otklon od totalitarnih sistema u gradu. Mi smo predložili novo povjerenstvo koje će se baviti i predložiti nam izmjene naziva tih ulica – kazao je Miličević.

Vijećnik SDP-a u Gradskom vijeću Mostara Arman Zalihić kazao je kako ne treba mijenjati nazive ulica nekih osoba koje apsolutno zaslužuju ulicu u gradu Mostaru.

– Ovo mi više izgleda kao neka politička priča u kojoj HDZ pokušava sa sebe oprati ovo da su se mijenjale pojedine ulice u Mostaru, ali nema potrebe za tim, dobro je da su se promijenili nazivi pet ulica. Moramo promijeniti još ove dvije ulice, a ne ulice nekih osoba koji apsolutno zaslužuju ulicu u gradu, i za čijeg vremena je grad Mostar ostvario najveći ekonomski i svaki drugi napredak – kazao je Zalihić.