Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

GLASANJE U Parlamentu fbih

Korona zakon usvojen zahvaljujući (i) glasu ministrice Jelke Miličević

par

Dok se iščekuje epilog današnje sjednice Doma naroda FBiH, pojedini zastupnici Predstavničkog doma „šapuću“ kako glasanje na sjednici 23. 4. nije legalno, no šutnju pravdaju „višim interesom“. Uporedo, Jelka Miličević kao zastupnica glasala o zakonu vlade u kojoj je ona ministrica

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH treba glasati o Prijedlogu Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica. Ukoliko bude usvojen, stupiće konačno na snagu. Prijedlog ovog zakona prethodno je usvojio Predstavnički dom FBiH. Pet dana nakon usvajanja, među zastupnicima još postoji dilema da li je procedura glasanja bila regularna, piše Žurnal.info.

Podsjetimo, prijedlog je podržalo 50 zastupnika, dakle minimalan potreban broj. Nakon prvog glasanja izbrojano je 45 glasova „ZA“, da bi potom usmenom prozivkom u narednom zbrajanju „namaknuto“ nedostajućih 5 glasova.

Pojedini zastupnici sa kojima je Žurnal razgovarao, izražavaju sumnju u regularnost prebrojavanja glasova. Uvjeraju da postoji najmanje jedan zastupnik koji je glasao i elektronski i naknadno usmeno, što bi značilo da je njegov glas ubrojan dva puta!? Bez tog glasa zakon ne bi imao potrebnu većinu za usvajanje.

No, oni koji bi o tome mogli svjedočiti, ne žele javno istupiti, zarad „stranačke discipline“ i naredbe da se o tome šuti. Kažu da bi to moglo značiti otvaranje istrage, moguće poništenje glasanja i u konačnici odlaganje usvajanja zakona za kojeg uvjeravaju da je „biti ili ne biti“ za firme, poslodavce i zaposlene.

Sada je sve navedeno teško utvrditi bez snimke glasanja. Na stranici federalnog Predstavničkog doma, dan nakon sjednice izbrisan je snimak, a tri dana kasnije nije moguće pronaći bilo kakvu informaciju o sjednici 23.4., kao da nije ni održana!?

Lista elektronskog glasanja pokazuje još jedan ovdašnji apsurd. U zbir glasova podrške zakonu ubrojan je i onaj federalne ministrice finansija Jelke Miličević. Ona jeste na izborima izabrana za federalnu zastupnicu, ali do imenovanja novog saziva vlade, nastavila je obavljati ministarsku funkciju.

Praktično Jelka Miličević je kao zastupnica glasala o zakonu kojeg predlaže vlada u kojoj je ona ministrica. Sve je po zakonu, kao da bi drugačije ovdje moglo biti…