Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kontrole se nastavljau

Koronovavirus u BiH: RS popušta mjere, KS ih pooštrava (VIDEO)

Sarajevo: U cijeloj Bosni i Hercegovini uveden je policijski sat od 18 do 5 sati
22.03.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - U cijeloj Bosni i Hercegovini uveden je policijski sat od 18 do 5 sati. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Posljedicama jednogodišnje borbe s koronavirusom najviše su pogođeni sektor ugostiteljstva i turizma

U Republici Srpskoj od 1. marta bit će dozvoljeno izvođenje muzike uživo. Ugostitelji su i dalje nezadovoljni, jer radno vrijeme, barem do 5. marta, ostaje do 22 sata. Nadležne inspekcije su pojačale kontrole poštivanja epidemioloških mjera u ugostiteljskim objektima, javlja BHRT.

Posljedicama jednogodišnje borbe s koronavirusom najviše su pogođeni sektor ugostiteljstva i turizma. U prošloj godini je od 20.000 radnika u ovom sektoru četvrtina ostala bez posla. U Udruženju ugostitelja Republike Srpske ističu da im dozvoljeno izvođenje muzike uživo, dok god je ograničeno radno vrijeme i broj gostiju, ne znači ništa.

Građani jedva čekaju da Republički štab za vanredne situacije ublaži epidemiološke mjere nakon petog marta.

Komunalna policija u Banjaluci pojačala je kontrole poštivanja radnog vremena do 22 sata i maksimalno 50 gostiju u ugostiteljskim objektima. Kazna za ugostitelje je 1.000 maraka, a za goste 100 maraka.

U Kantonu Sarajavo nema naznaka popuštanja, već uvođenje još oštrijih mjera. I dalje je na snazi zabrana kretanje od 23 do pet sati.

Inspekcijske službe nastaviće s pojačanim kontrolama i u narednom periodu. Ističu da svaki građanin mora preuzeti odgovornost i procijeniti da li će boraviti tamo gdje je gužva, jer mu u Republici Srpskoj slijedi novčana kazna, a u Federaciji – izolacija.