Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

konferencija u sarajevu

Oduzimanje nelegalno stečene imovine u BiH nije na potrebnom nivou

l_88364211e30d5ea3c1c99c055bfb52a6

Ambasador Ujedinjenog Kraljevstva u Bosni i Hercegovini Julian Reilly istakao je da su organizovani kriminal i korupcija ključne prepreke prosperitetu i vladavini prava

Nepostojanje agencije koja upravlja privremeno i trajno oduzetom imovinom na državnom nivou dovodi do toga da ta imovina propada, a za njeno formiranje postoje otpori, rečeno je na konferenciji “Učinkovito oduzimanje imovinske koristi stečene krivičnim djelom u Zapadnom Balkanu”.

Nevena Kostić, projekt menadžerica AIRE centra, kazala je da na ovoj konferenciji prisustvuje preko stotinu sudija, tužilaca, profesora i drugih stručnjaka iz zemalja Zapadnog Balkana čiji rad doprinosi oduzimanju nelegalno stečene imovine.

“Korupcija i organizovani kriminal i dalje predstavljaju jedan od najrasprostranjenijih i najistrajnijih izazova vladavine prava na Zapadnom Balkanu. Oduzimanje nezakonito stečene imovine jedno je od najefikasnijih sredstava borbe protiv kriminala koje počiniteljima šalje jasnu poruku da se kriminal ne isplati”, navela je Kostić.

Zapadni Balkan je, prema njenim riječima, ostvario ogromni napredak posljednjih godina u usvajanju zakonodavstva o oduzimanju imovinske koristi, ali prilikom njihovog sprovođenja i dalje uočavamo značajne prepreke.

Ambasador Ujedinjenog Kraljevstva u BiH Julian Reilly je rekao da su organizirani kriminal i korupcija ključne prepreke prosperitetu i vladavini prava. Kako je naveo, oduzimanje imovine kriminalcima je nezaobilazan način podrivanja poslovnog modela kriminalaca i korumpiranih političara.

“Mi moramo dijeliti znanje, vještine i stručnost kako bismo kriminalce izveli pred lice pravde i udarili ih gdje najviše boli – u njihovo bogatstvo. Mnoga područja su ažurirala svoje krivične zakone i procedure. Drugi su u toku tih promjena. Većina je također uspostavila posebne zakone vezane za oduzimanje imovine zasnovane na međunarodnim standardima”, kazao je ambasador Reilly.

Dodao je da će Ujedinjeno Kraljevstvo i drugi u međunarodnoj zajednici uraditi sve kako bi pomogli da BiH završi izgradnju neophodnog zakonskog okvira, procedura i postupaka.

Halil Lagumdžija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), rekao je da je borba protiv organiziranog kriminala i korupcije u fokusu Vijeća i cijelog pravosuđa, da se radi cijeli niz koraka, te da ima napredaka koji nisu na potrebnom nivou.

“U segmentu te borbe vrlo značajno mjesto zauzima i oduzimanje imovine koja je stečena nezakonitim radnjama. Ono što mogu reći, gdje još uvijek nismo na potrebnom nivou, jeste da treba uraditi više da se u početnoj fazi krivičnog postupka identifikuje sva imovina koju osobe protiv kojih se vodi postupak imaju i da se blokira, odnosno privremeno oduzme”, naglasio je Lagumdžija.

Istakao je da na državnom nivou ne postoji agencija koja upravlja privremeno i trajno oduzetom imovinom, što dovodi do toga da imovina često propada, te da se oduzeti automobili nakon nekoliko godina prodaju u staro gvožđe.

“Bilo šta kad treba oformiti na nivou BiH, imamo otpore, pozive na ustavno uređenje, zakonsko uređenje, gdje nema volje da nešto što je nužno da postoji na nivou države da se osnuje. To je jedini razlog i zbog toga tražimo prelazna i ad hoc rješenja da se spriječi nastupanje posljedica”, zaključio je Lagumdžija.

Šefica sekretarijata Regionalne antikorupcijske inicijative (RAI) Desislava Gotskova je kazala da je godišnja konferencija o učinkovitom oduzimanju nezakonito stečene imovine okupila profesionalce koji su angažovani na projektu da bi podijelili svoje ekspertize i znanja.

“Ovaj događaj posvećen je isticanju naših zajedničkih uspjeha, održavanju novih trendova i raspravama o budućim inicijativama u borbi protiv korupcije. Konferencija omogućuje nastavak dijaloga kojim se promovira znanje, razmjena iskustava i najboljih praksi među praktičarima iz regije Jugoistočne Evrope”, izjavila je Gotskova.

Na ovom događaju predstavljena su i najnovija istraživanja o dobrim praksama oduzimanja i korištenja nezakonito stečene imovine.

Ova konferencija se održava u sklopu projekta “Borba protiv korupcije i organizovanog kriminala u Zapadnom Balkanu putem jačanja regionalne saradnje u oduzimanju imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom”, koji provode AIRE centar i RAI, a podržava Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.