prijetnje državnog ministra

Košarac: Ako Vijeće ministara ne usvoji istočnu interkonekciju, blokirat ćemo projekte za FBiH

stasa-kosarac-fena

Ukoliko izostane davanje saglasnosti na izgradnju gasne istočne interkonekcije, kao jednog od strateških projekata u Republici srpskoj, ministar Košarac je upozorio da će to negativno uticati na realizaciju drugih projekata u Federaciji BiH

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac rekao je da Vijeće ministara BiH na prvoj narednoj sjednici mora prioritetno usvojiti prijedlog za zaključivanje međunarodnog sporazuma sa Srbijom o izgradnji gasne istočne interkonekcije.

– Ukoliko do četvrtka gasna istočna interkonekcija ne bude uvrštena na dnevni red Vijeća ministara BiH, moj stav je da sjednica uopšte ne treba da bude održana.

Smatram da ne treba odlučivati o bilo kojem pitanju dok ne otvorimo prostor za potpisivanje sporazuma koji će omogućiti izgradnju istočne interkonekcije – poručio je Košarac.

Ukoliko izostane davanje saglasnosti na izgradnju gasne istočne interkonekcije, kao jednog od strateških projekata u Republici srpskoj, ministar Košarac je upozorio da će to negativno uticati na realizaciju drugih projekata u Federaciji BiH.

Kako je istakao, na blokade iz Federacije BiH bit će odgovoreno recipročnom mjerom.

– Konkretno, ako Vijeća ministara BiH u četvrtak ne uvrsti i ne usvoji tačku koja se odnosi na izgradnju istočne interkonekcije, kao resorni ministar neću dati saglasnost na projekte koje je Federacija BiH kandidovala za sufinansiranje investicionih projekata, kao i projekata tehničke pomoći u okviru Investicionog okvira za zapadni Balkan – naveo je on.

On je precizirao da je riječ o ukupno devet projekata za Federaciju BiH, od čega je sedam iz oblasti energetike, a dva su iz oblasti životne sredine.

– Mi nismo za opstrukciju i sprječavanje razvoja Federacije BiH, ali nećemo dozvoliti da bilo ko blokira strateške projekte u Republici srpskoj. Insistiramo na fer i izbalansiranom pristupu kada je u pitanju realizacija projekata i toga moraju biti svjesni partneri iz Federacije BiH – poručio je Košarac.

Kako je istakao, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH je u saradnji i punoj koordinaciji sa nadležnim ministarstvom iz Republike srpske pripremilo nacrt prijedloga za zaključivanje međunarodnog sporazuma sa Srbijom o izgradnji gasne istočne interkonekcije.

– Uradili smo svoj dio posla, pripremili potrebnu dokumentaciju i mišljenja nadležnih institucija, te u skladu sa procedurama, još u prošloj godini uputili nacrt prijedloga na usvajanje Vijeću ministara BiH – istakao je ministar Košarac.

On je rekao da je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH dodatno slalo mnoštvo urgencija kako prethodnom, tako i aktuelnom sazivu Vijeća ministara BiH kako bi ova tačka bila uvrštena na dnevni red sjednice.

– Izgradnja istočne interkonekcije je naš prioritet, jer se radi o projektu koji će za rezultat imati povećanje bezbjednosti snabdijevanja potrošača prirodnim gasom i obezbijediti dugoročnu energetsku stabilnost u RS.

To je projekat koji će doprinijeti bržem ekonomskom razvoju, poboljšanju standarda i kvaliteta života, kao i zaštiti životne sredine. Potpuno je neshvatljivo, nelogično i nedopustivo da se bilo ko protivi njegovoj realizaciji – poručio je on.