Košarac na Parlamentu BiH: Šta je s vojnom vježbom na Manjači?

BiH

stasa kosarac parlament bih
Staša Košarac

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac (SNSD) postavio je danas, na sjednici tog doma, pitanje Ministarstvu odbrane BiH da li su tačne informacije da su u toku marta i aprila nastavljene aktivnosti pripadnika Oružanih snaga BiH i Ministarstva odbrane BiH na organizaciji pripreme zajedničke vojne vježbe pripadnika OSBiH i Nacionalne garde američke države Maryland, čije je održavanje planirano u maju 2019. na vojnom poligonu Manjača kod Banja Luke.

Pitao je i da li vježba uključuje upotrebu aviona A-10 te gađanje ciljeva na zemlji bojevom municijom, odnosno da li za održavanje ove vojne vježbe postoji saglasnost Predsjedništva BiH i institucija RS-a na čijoj teritoriji je planirano održavanje vojne vježbe.

Zamjenik ministra odbrane BiH Sead Jusić mu je odgovorio da je Ministarstvo odbrane u više navrata izdalo saopćenja za javnost kada je u pitanju ova vježba, koja sadrže potpune informacije o tome.

Po njegovim riječima, vježba koja je planirana samo je jedan u nizu događaja koji se dešavaju u dugodišnjoj saradnji između Ministarstva odbrane BiH i Oružanih snaga BiH sa SAD-om, odnosno Nacionalnom gardom iz Marylanda (NGM SAD).

Dodao je da je ova vježba u planu vježbi, “no, ona prolazi sve propisane procedure u Ministarstvu odbrane BiH, kako po nivoima u Oružanim snagama, tako i u Ministarstvu odbrane i u pogledu scenarija i svega onoga što se treba dešavati”.

– Konačnu odluku, preliminarnog scenarija i konačnog, donosi Predsjedništvo BiH. Prema tome, u toku su odgovarajuće procedure predviđene tim planovima, ali ne radi se apsolutno ni o kakvoj vježbi koja se po bilo čemu razlikuje od svih do sada održanih. Pogotovo ne o vježbi u kojoj će biti korištena bila kakva municija koja može imati štetu po stanovništvo, odnosno građane BiH, a pogotovo ne nikakva sa osiromašenim ili bilo kojim uranijumom – pojasnio je Jusić.

Istaknuo je da neće biti organizirana vježba u 2019. godini bez konačnog odobrenja Predsjedništva BiH.